Uutiset

Venezuelassa levottomuuksissa kuollut jo sata ihmistä

Venezuelassa on viime päivinä kuollut kolme maanlaajuiseen lakkoon osallistunutta ihmistä poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Syyttäjien mukaan maan länsiosissa kuoli torstaina paikallista aikaa 15-vuotias poika. Valenciassa taas kuoli aiemmin 23-vuotias mies ja pääkaupunki Caracasin laitamilla sai surmansa 24-vuotias mies. Uudet uhrit tarkoittavat, että huhtikuusta lähtien jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut sata ihmistä.

Opposition johtaman, torstaina järjestetyn vuorokauden mittaisen lakon yhteydessä järjestetyissä mielenosoituksissa on lisäksi loukkaantunut useita. Kolmensadan ihmisen kerrotaan tulleen pidätetyksi.

Venezuelan levottomuuksissa on huhtikuun jälkeen kuollut tiettävästi satakunta ihmistä. Maassa on osoitettu mieltä hallitusta ja presidentti Nicolas Maduroa vastaan jo useita kuukausia.

BBC:n mukaan Maduro kommentoi lakkoa pienimuotoiseksi ja lisäsi, että lakkojohtajat pidätettäisiin. Oppositio puolestaan sanoi, että lakkoon liittyi peräti 85 prosenttia kansasta, brittimedia jatkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lakon tarkoitus oli vastustaa Maduron suunnitelmia muuttaa perustuslakia. Viime viikolla oppositio järjesti äänestyksen, jolla selvitettiin kansalaisten kantaa asiaan. Yli seitsemän miljoonaa ihmistä eli runsas neljännes maan asukkaista äänesti vastustavansa presidentin suunnitelmia. Äänestys ei ollut kuitenkaan virallinen, joten sen tulos on lähinnä symbolinen. Hallitus onkin kuvaillut äänestystä laittomaksi.

Maduro on myös sanonut perustuslain muuttamisen johtavan rauhaan ja menestykseen. Hän ei kuitenkaan ole selventänyt, miten syvissä talousvaikeuksissa painiva maa alkaisi menestyä uuden perustuslain myötä.

Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa epävirallisen äänestyksen tulosta. Valkoisen talon mukaan äänestys lähetti päivänselvän viestin Venezuelan hallinnolle.

Tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia venezuelalaisista olisi valmis vaihtamaan presidentin.