Nordean maajohtaja: Vakausmaksuja tärkeämpää on vakaa ja ennakoitavissa oleva toimintaympäristö
Nordea julkaisi tänään aamulla toisen vuosineljänneksen tuloksensa ja ilmoitti samalla, että se päättää pääkonttorinsa mahdollisesta siirrosta vasta syyskuussa.
Konsernijohtaja Casper von Koskull kertoi Nordean tiedotustilaisuudessa Ruotsissa, että yritys haluaa arvioida Pohjoismaiden pankkiunioniin liittymiseen liittyvät tiedot ennen lopullista päätöstä.
Nordean Suomen maajohtajan Ari Kaperin mukaan se, että Tanska ja Ruotsi harkitsevat liittymistä Euroopan pankkiunioniin, oli merkittävin syy sille, ettei pääkonttorin lopullista sijaintia päätetty vielä.
– Tieto tuli aika viime vaiheessa, ja nyt pitää hyvin tarkkaan harkita, mitä se tarkoittaa. Tärkeää meille on se, että toimimme sääntely-ympäristössä, joka on reilu ja tasapuolinen kaikille toimijoille.
Nordea alkoi puhua pääkonttorinsa siirrosta sen jälkeen, kun Ruotsin hallitus alkoi kaavailla pankeille uutta vakausmaksua, jolla varauduttaisiin mahdolliseen pankkikriisiin. Nykyistä korkeamman maksun kerääminen oli tarkoitus aloittaa vuonna 2018.
Nordean muuttohaluja lisäsi myös se, että vakausmaksun piti alun perin olla ikuinen. Ruotsin hallitus kuitenkin muutti kantaansa maksun jatkuvuudesta sen jälkeen, kun Nordea ilmoitti lähtöaikeistaan.
Nyt Ruotsi on luvannut Nordealle, että maksun kerääminen voisi päättyä vuonna 2025, jolloin maksua olisi kerätty rahastoon vaaditut kolme prosenttia talletussuojan piirissä oleviin varoihin nähden
Kuinka paljon Ruotsin hallituksen vastaan tuleminen vaikuttaa Nordean päätökseen pääkonttorin sijainnista?
– Yksi keskeinen tekijä siihen, että aloimme pohtia muuttoa, oli Ruotsin hallituksen ilmoitus kasvattaa jo entisestään hyvin korkeita vakausmaksuja. Tärkeämpää on kuitenkin se, että pitää pystyä löytämään toimintaympäristö, joka on vakaa ja ennakoitavissa oleva. Pitää olla samanlaiset pelisäännöt kuin muilla isoilla eurooppalaisilla mailla, Kaperi toteaa.
Sitä, ovatko Suomi tai Ruotsi tällaisia vakaita ja tasapuolisia toimintaympäristöjä, Kaperi ei vielä osaa sanoa.
– Teemme päätöksen analyysin jälkeen. Meidän hallitus, joka on tässä keskeinen päätöksentekoelin, harkitsee selvityksen perusteella, mitä se tekee. Ennen sitä päätöstä on mahdotonta spekuloida näillä vaihtoehdoilla.