Ville Niinistö jättää kapteenin paikan jyrkässä nousukiidossa
Vaalimenestyksen ja gallupkyselyjen valossa Ville Niinistö jättää vihreän liiton puheenjohtajuuden hienolla hetkellä. Viimeisimmissä kunta- ja eduskuntavaaleissa vihreät ovat yltäneet kaikkien aikojen korkeimpiin kannatuslukemiinsa. Viime viikolla julkaistussa Ylen mielipidemittauksessa vihreiden kannatus nousi historiallisesti ensi kertaa yli 15 prosentin.
Menestystä selittäessään Niinistö ei kaihda vihreiden niputtamista samaan porukkaan kansainvälisten supersuosikkien Justin Trudeaun ja Emmanuel Macronin kanssa.
– Ääriliikkeet ja oikeistopopulismi haastavat länsimaissa demokratian uudistumaan. Edistyksellisten puolueiden pitää näyttää, että me pystymme uudistamaan politiikan tekemisen tapoja niin, että ihmiset uskovat, että me voimme tehdä reilumpaa yhteiskuntaa, Niinistö sanoo.
– Kanadassa Justin Trudeau tekee tätä, Ranskassa Macron, ja Suomessa vihreät ovat onnistuneet ottamaan sen roolin.
Toisaalta myös hallituksen politiikka selittää Niinistön mukaan vihreiden kannatuslukuja. Hänen mukaansa hallituspuolueet ovat luopuneet politiikassaan elementeistä, jotka ovat vihreille läheisiä: kokoomus eurooppalaisuudesta, kansainvälisyydestä ja liberaalisuudesta; keskusta ja perussuomalaiset puolestaan pienituloisten puolustamisesta.
– Me olemme olleet luonteva vaihtoehto hallitukselle tässä asetelmassa, Niinistö summaa.
Niinistön mukaan vihreiden kannatusnousu ei ole ohimenevä ilmiö, vaan hän uskoo puolueen nousevan tulevaisuudessa Suomen suurimmaksi.
Niinistö perustelee ennustettaan demografisilla seikoilla. Vihreät ja kokoomus ovat nuorten keskuudessa suurimpia puolueita. Vihreät ovat lisäksi suosittuja koulutetun väestön keskuudessa, ja koulutetun väestön osuus kasvaa koko ajan.
Vielä ensi eduskuntavaalien jälkeen vihreitä ei pääministeripuolueen paikalla nähdä, mutta Niinistön mukaan ensi vuosikymmenellä kyllä.
– Se olisi realistinen aikataulu, mutta se vaatii meiltä paljon.
Niinistö ei ole julkisesti asettunut vihreiden ensi viikonloppuna ratkeavassa puheenjohtajavaalissa kenenkään ehdokkaan taakse. Väistyvää puheenjohtajaa ei huoleta seuraajaehdokkaiden verrattain ohut poliittinen kokemus: kuudesta ehdokkaasta neljä on ensimmäisen kauden kansanedustajia, ja kahdella ei ole kansanedustajakokemusta lainkaan.
– He ovat kaikki vahvoja tulevaisuuden nimiä ja osaavia poliitikkoja. Kukaan ei ole heti alussa valmis, pitää antaa aikaa kasvaa tähän tehtävään.
Niinistön mukaan vihreät on hänen puheenjohtajakaudellaan noussut Suomen johtavaksi koulutus- ja sivistyspuolueeksi. Opettajaperheen poika kokee tämän kuusivuotisen kautensa suurimmaksi saavutukseksi.
– Tämä on ollut minulle tärkeä henkilökohtainen missio: nostaa koulutuksen merkitys Suomen politiikan isoksi kysymykseksi.
– Peruskoulu rakennettiin aikanaan 1970-luvulla tietoisilla päätöksillä, ja se myös maksoi. Myös tänä päivänä koulutukseen täytyy panostaa.
Niinistön mukaan luopuvan puheenjohtajan olo on haikea. Jo kymmenen vuotta jatkunut eduskuntaura saattaa jatkua myös ensi vaalien jälkeen, mutta toisaalta myös uudet haasteet esimerkiksi järjestö- tai yritysmaailmassa kiinnostavat. Vuoden 2019 europarlamenttivaalit eivät nekään ole poissuljettu vaihtoehto.
– Jotain kestävää kehitystä ja sivistyksen arvopohjaa edistävää haluan tehdä jatkossakin.
FAKTA
Entinen ympäristöministeri Turusta
– Syntynyt Turussa heinäkuussa 1976. Koulutukseltaan valtiotieteen maisteri Turun yliopistosta, pääaineena poliittinen historia.
– Vihreissä eri luottamustehtävissä vuodesta 2003, puheenjohtajana vuodesta 2011 lähtien.
– Turussa kaupunginvaltuutettuna vuosina 2005–12 ja kaupunginhallituksen jäsenenä 2005–07.
– Kansanedustajana vuodesta 2007, ympäristöministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa vuosina 2011–14.
– Ennen valintaa kansanedustajaksi toimi muun muassa tutkijana Turun yliopiston poliittisen historian laitoksella.
– Kahden lapsen isä, oli vuoteen 2012 naimisissa Ruotsin vihreän puolueen ex-puheenjohtajan Maria Wetterstrandin kanssa.