Talous

Skolkovo yrittää vastata liian suuriin odotuksiin

ILONA VIHONEN
Kristina Z. Karkkonen esittelee Robbo-yhtiönsä opetusrobottia Venäjän Skolkovossa järjestettävän Startup Village -tapahtuman basaarissa 6. kesäkuuta 2017.
Kristina Z. Karkkonen esittelee Robbo-yhtiönsä opetusrobottia Venäjän Skolkovossa järjestettävän Startup Village -tapahtuman basaarissa 6. kesäkuuta 2017.

Kristina Z. Karkkonen näyttää hieman kämmentä isompaa, lättänää esinettä, jossa on liuta nippeleitä. Laite on Karkkosen Robbo-yhtiön opetusrobotti, ja hän esittelee sitä Startup Village -tapahtuman basaarissa yli sadan muun kasvuyrittäjän ympäröimänä.

– Ideana oli kehittää jotain tosi simppeliä, jotta kaikki pääsevät oppimaan ohjelmointia, teknologiaa ja robottitekniikkaa, hän kertoo.

Viidennen kerran Skolkovossa järjestettävä Startup Village, eli ”Venäjän Slush”, on kasvanut tuhansien osallistujien kasvuyritystapahtumaksi. Ympäröivää Skolkovon teknologiakaupunkia rakennetaan edelleen, ja alueelle on nousemassa muun muassa Turun yliopistojen BioCityä jäljittelevä bioteknologiakeskus.

Skolkovo perustettiin vuonna 2010, kun presidenttinä oli teknologianörttinä tunnettu Dmitri Medvedev. Vladimir Putinin kiinnostus Skolkovoa kohtaan ei ole ollut yhtä suurta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Putin uskoo selvästi isoihin, valtion ohjaamiin yhtiöihin talouden perustana ja näkee varmaankin kasvuyhtiöt enemmän leikkikenttänä. Mutta on myös ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla, sanoo Pavel Cheshev Tekesistä, jolla on yhteistyösopimus Skolkovon kanssa.

Karkkonen muutti Suomeen lukioikäisenä Petroskoista, ja nyt hänen yrityksensä on Skolkovossa kirjoilla. Sieltä Robbo on saanut tukea ja kontakteja, ja yhtiöllä on jo kumppaneita Britanniassa ja Thaimaassa.

Yhtiön ensimmäinen sijoittaja oli Pekka Viljakainen, Skolkovo-säätiön neuvonantaja.

Firmat karkaavat

– Sehän on mun baby kyllä. Minä olen Startup Villagen aikanaan synnyttänyt ja tuulimyllyjä vastaan taistellut, Viljakainen sanoo.

Hänen mukaansa koko startup-tapahtuman luonne on ollut uusi venäläisille, jotka ovat tottuneet Pietarin talousfoorumin kaltaisiin virallisiin pukutilaisuuksiin. Villagessa idea on oppia toinen toiselta, ei vain tähtipuhujilta.

Skolkovon menestyksen epäilijöitä on riittänyt. Kysymys on kuulunut, voiko Piilaakson kaltaista luovaa ympäristöä synnyttää valtion mahtikäskystä. Etenkin Putinin aikana vapauksia on Venäjällä rajoitettu, eikä itsenäiseen ajatteluun juuri kannusteta.

Cheshevin mukaan Skolkovon on elettävä Venäjän järjestelmän puutteiden kanssa. Hän kehuu Skolkovoa startup-kasvattamona, mutta sanoo, ettei Skolkovo ole onnistunut vastaamaan suuriin odotuksiin Venäjän talouden uudistamisesta.

– On omituista odottaa, että Skolkovo pystyisi uudistamaan Venäjän taloutta, jos Venäjän hallitus ei sitä tee.

Cheshevin mukaan toimintaympäristön heikkoudet näkyvät siinä, ettei kasvuyrityksille oikein ole Venäjällä markkinoita tai asiakkaita. Siksi ne karkaavat herkästi ulkomaille, kun ovat riittävästi kasvaneet.

Viljakainen vastustaa tiukasti näkemystä, että Skolkovo olisi luonteeltaan valtion projekti, vaikka sitä onkin synnytetty ylhäältä alas. Hän muistuttaa, ettei yksikään startup ole Skolkovon perustama vaan se ainoastaan rahoittaa ja tukee yrityksiä Tekesin tavoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Skolkovossa on 1 600 yhtiötä, jotka työllistävät yli 30 000 ihmistä.

Venäläisen projektista tekee se, että sitä varten rakennetaan hulppeat puitteet – kokonainen uusi kaupunginosa.

– Se on suunnitelmatalouden voimaa, että pannaan 10 miljardia tuohon. Mutta se ei ole minulle Skolkovon sielu, että rakennetaan teknoparkkeja tai yliopistorakennuksia, vaan sielu on ne yritykset.

FAKTA

Startup-yhteisö, yliopisto, tiedepuisto ja kaupunki

– Skolkovon innovaatiokeskus ja sen taustalla oleva säätiö perustettiin nopeuttamaan Venäjän talouden monipuolistumista.

– Keskus koostuu yli 1 500 startupin yhteisöstä, Skoltech-yliopistosta, tiedepuistosta ja Skolkovon kaupungista.

– Skolkovon mukaan yhteisön kasvuyrityksiin on toiminnan alkamisesta viime vuoden kesäkuulle investoitu yksityisinä sijoituksina 350 miljoonaa dollaria eli noin 310 miljoonaa euroa. Patenttihakemuksia on laitettu vetämään 1 900 kappaletta.

– Yritysten kumulatiivinen liikevaihto oli puolestaan kesäkuulle 2016 mennessä 1,6 miljardia dollaria, eli 1,4 miljardia euroa.

– Viime aikoina Skolkovo on vähentänyt startupeille myönnettäviä apurahoja talouden alamäen takia ja kannustaakseen yrityksiä etsimään rahaa muualta.

– Skolkovo-säätiön järjestämään Startup Villageen odotettiin tänä vuonna järjestäjien mukaan 15 000:ta osanottajaa.

Näytä lisää

"Slushista haettu tunnelmaa ja rentoutta"

Startup-kiihdyttämö Startup Saunan toimitusjohtaja Karolina Miller ei oikein osaa verrata Skolkovon kasvuyritystapahtumaa Helsingissä järjestettävään Slushiin.

– Slush on "one of a kind", Miller sanoo.

Hän uskoo, että Startup Villagen järjestäjät ovat ottaneet Helsingistä mallia rennon tunnelman luomiseen, sillä bisnes ja rentous eivät yhdisty Venäjällä luonnostaan.

Miller on Startup Villagessa ensimmäistä kertaa ja esiintyy kahdessa paneelissa. Toinen käsittelee nuoria johtajia ja toinen yritysten kansainvälistymistä.

– Veikkaan, että täällä on helppoa tavata kansainvälisiä tyyppejä, koska meitä ei ole niin paljon.

Millerin on helppo navigoida alueella, sillä hän syntyi Leningradissa ja puhuu venäjää. Suuri osa tilaisuuksista on venäjäksi, mutta tulkkaus on järjestetty.

Skolkovo on Millerille tuttu kumppanina. Hänen pitää erityisesti startupeille annettavaa lakiapua ja toimitiloja kallisarvoisina.

– Intellectual property -asiat ovat vaikeita, ja Moskovassa vuokrat ovat tähtitieteellisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Myynti euroissa ja taaloissa, insinöörit ruplapalkalla"

Mitä Skolkovo voi tarjota suomalaisille?

Tekesin Pavel Cheshevin mukaan kasvuyrityksen kannattaa harkita Skolkovoa, jos sillä on korkean teknologian tuote, josta voisivat hyötyä erityisesti venäläiset suuryritykset.

– Yli 70 prosenttia Venäjän taloudesta on jollain tavalla valtion omistamien yhtiöiden käsissä. Jos tuote sopii Gazpromin tai Sberbankin kaltaisille jäteille, silloin Skolkovo on ilman muuta sopiva paikka.

Skolkovoon täytyy hakea, mutta kirjoille hyväksytyt yritykset saavat muun muassa verohelpotuksia ja mahdollisuuden anoa apurahoja. Byrokratia on kuitenkin runsasta, ja apurahojen käyttöä sovittuun tarkoitukseen valvotaan tarkasti. Se on vaikeaa startupeille, joiden liiketoimintamalli voi muuttua lyhyessä ajassa. Joskus kiistat yritysten ja Skolkovon välillä ovat edenneet oikeuteen asti.

Cheshev arvioi, että Skolkovon startupeista vain kourallinen on sellaisia, joiden perustajissa ei ole venäläisiä. Suomalaisia yrityksiä hän osaa nimetä muutaman.

Kansainväliset sijoittajat ehkä karttavat

Sijoitusyhtiö Innovestorin osakas Wilhelm Lindholm tuntee Skolkovon, sillä hän opiskeli alueella bisneskoulussa ja asuu Moskovassa. Innovestoria Skolkovo kiinnostaa kolmesta syystä: Skolkovossa on yhtiöitä aloilta, joilla Venäjä on maailman huippuluokkaa. Skolkovon apurahat parantavat yritysten edellytyksiä kasvaa. Lisäksi yritykset käyvät läpi seulonnan, jolloin niiden tekninen osaaminen ja taustat tarkistetaan.

Startup Villagessa Lindholmia kiinnostavat erityisesti tekoäly, teollinen internet, robotit sekä teknologiat, jotka liittyvät itseohjautuviin autoihin ja miehittämättömiin lennokkeihin.

Etua länsimaisiin kilpailijoihin haetaan myös kustannuskilpailusta.

– Haluamme, että tuotteet voi kaupallistaa Euroopassa tai Yhdysvalloissa, jolloin myynti tehdään euroissa tai taaloissa, mutta kehittäjät ja insinöörit ovat Venäjällä ruplapalkalla.

Lindholm arvioi, että Venäjän ja lännen välien viileneminen on voinut karkottaa kansainvälisiä sijoittajia Skolkovosta. Yhtiö on kuitenkin nähnyt siinä tilaisuutensa.

– Nyt on vähemmän kilpailua. Jos täällä olisi enemmän isoja ulkomaisia toimijoita, tilanne voisi olla eri meillekin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ei
Yllätyskö
Skolkovossa on se onglema että valtaosalla budjettia rahoitettiin, kuten lähestulkoon kaikissa muissa Venäjän hankkeissa, poliitikkojen luksus-autoja, -veneitä, -kartanoita ja -viinitiloja. Itse asiaan jää aivan riittäämätön määrä rahaa. Ulkomaiset toimijat eivät tule Venäjälle koska aiheellisesti pelkäävät että heidän toimintansa helposti varastaa joku likainen virkamies.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.

Luitko jo nämä?