Näin valitsijayhdistys perustetaan – tarvitaan 20 000 äänioikeutetun tuki ja syntymäajat
Vähintään 20 000 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset saavat asettaa presidenttiehdokkaan. Puolueiden kohdalla edellytyksenä on puolestaan se, että edeltävissä eduskuntavaaleissa puolue on saanut läpi vähintään yhden kansanedustajan. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet eivät voi näin suoraan asettaa ehdokasta.
Puolueilla ja valitsijayhdistyksillä voi olla sama ehdokas, joten kokoomus voi virallisesti asettua Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen taakse.
Ehdokashakemuksen jättämisellä ei ole vielä kiire, sillä se on toimitettava Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään 47. päivänä ennen vaalipäivää.
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta 2018, joten vielä syksylläkin on hyvin aikaa asettaa ehdokas.
Valitsijayhdistys perustetaan laatimalla päivätty ja allekirjoitettu perustamisasiakirja, jossa on kerrottava ehdokkaan nimi sekä arvo tai ammatti. Asiakirjassa on myös selvitettävä, mikä presidentinvaali on kyseessä ja kuka on valitsijayhdistyksen vaaliasiamies sekä hänen varamies.
Perustamisasiakirjaan on liitettävä vähintään 20 000 äänioikeutetun jäsenen allekirjoittamat kannattajakortit. Kannattajakorteissa on kerrottava, että äänioikeutettu haluaa asettaa kyseisen henkilön ehdokkaaksi vaaliin. Äänioikeutetulta vaaditaan nimen lisäksi tiedot syntymäajasta, osoitteesta sekä siitä, että hän on äänioikeutettu presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Helsingin vaalipiirilautakunta tutkii ehdokashakemukset ja vahvistaa ehdokasasettelun 38. päivänä ennen vaalipäivää laatimalla presidentinvaalin ensimmäisen vaalin ehdokasluettelon, johon otetaan arvotussa järjestyksessä kaikki ehdokkaat.