TS:n Rebekka Härkönen sai tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon
Turun Sanomien oikeus- ja rikostoimittaja Rebekka Härkönen on saanut Tutkivan journalismin yhdistyksen vuoden 2016 Lumilapio-palkinnon Kupittaan sairaalan psykiatrisen G1-osaston väärinkäytökset paljastaneesta juttusarjasta.
Härkönen paljasti laajamittaisen, vuosia jatkuneen potilaiden kaltoinkohtelun Turun kaupungin vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla (TS 18.2.2016). Psykiatrian johto oli ollut tapahtumista tietoinen, mutta se oli salannut epäkohdat valvontaviranomaisilta. Uutisointi johti lopulta kaupungin sisäiseen tarkastukseen sekä poliisitutkintaan, joiden myötä myös valvovat viranomaiset ovat tehostaneet toimintaansa.
– Jutulla on suuri yhteiskunnallinen merkitys, se paljasti vuosikausia piilotellut ja vaietut epäkohdat. Ilman Härkösen sinnikästä tutkimustyötä potilaiden ylilääkitys, nöyryytys ja fyysinen pahoinpitely saattaisivat jatkua sairaalassa edelleen, puheenjohtaja Tiina Lundell perustelee yhdistyksen tiedotteessa.
Samoin ansioin Kupittaa-uutinen palkittiin "selkeänä ykkösenä" myös Sanomalehtien liiton vuotuisessa Paras juttu -kilpailussa toukokuun alussa.
– Turun kaupunki on joutunut tekemään hirveästi muutoksia. Kaupunginsairaalassa on muutettu koko organisaatiota ja todella monia käytäntöjä, ettei vastaavaa pääsisi enää tapahtumaan. Suomen katse on siirtynyt nyt kaikkiin hoitolaitoksiin. Kuten Valvirastakin sanottiin, Turusta ottaa nyt mallia koko Suomi. Nyt tiedetään, että kaikki mitä voi kätkeytyä esimerkiksi potilastietosuojan taakse voi myös tulla ilmi, prosessia läpikäynyt Härkönen summasi (TS 3.5.).
Juttusarjan tiedot perustuivat haastatteluihin ja kirjallisiin lähteisiin. Tutkivan journalismin yhdistys katsookin, että uutisoinnin ansiot ovat perusteellisessa tutkimustyössä.
– Härkönen onnistui saamaan hankalasta ja arkaluontoisesta tapahtumavyyhdistä pitävän näytön, yhdistys jatkaa.
– Toimittajalla on viranomaisia suuremmat mahdollisuudet ryhtyä selvittämään esimerkiksi väärinkäytöstapauksia, sillä syytä epäillä -kynnys ei tavista hidasta, yli vuosikymmenen ajan Turun Sanomissa työskennellyt Härkönen lohkaisi rupeamastaan pari viikkoa sitten.
Tänä vuonna Tutkivan journalismin yhdistyksen palkintoraati päätti myöntää myös uuden Journalismin johtotähti -palkinnon, jonka pokkasivat Yleisradion MOT-ohjelman toimittaja Minna Knus-Galán ja Spotlight-ohjelman Kjell Lindroos Panaman paperit -paljastuksista.
Prosessin aikana Knus-Galán ja Lindroos osallistuivat journalistiseen yhteistyöhön, jossa liki 400 toimittajaa noin 80 maasta tutki yhdessä historian suurinta tietovuotoa.
Työ edellytti raadin mukaan uusien tutkimustapojen ja metodien sekä datajournalististen työkalujen opettelua.
– Knus-Galánin ja Lindroosin tinkimätön asenne ja verkostoituminen muiden toimittajien kanssa toimivat hyvänä esimerkkinä koko ammattikunnalle. Yhteistyössä on tulevaisuus, Lundell kuvailee.
Lue myös: Potilaita pahoinpideltiin vuosien ajan Turussa
”Muistisairas omaiseni pahoinpideltiin fyysisesti ja kemiallisesti”
Miksi Kupittaan ongelmiin ei puututtu?
Raportti: Kupittaan mielisairaalaa johdettiin mutu-tuntumalla
Tausta
Muut Lumilapio-finalistit
Iltalehden Olli Ainola ja Marko-Oskari Lehtonen jutuillaan sähköautojen hankintatuista. Jutuissa kävi ilmi muun muassa, että liikenne- ja viestintäministerin perheyhtiötkin olivat hakeneet tukea sähköautoiluun.
Long Playn Jeanette Björkqvist reportaasillaan ihmiskaupan uhreista. Björkqvist seurasi nuoria nigerialaisäitejä Suomesta takaisin Italiaan, missä nämä joutuvat joko piileskelemään heitä etsiviltä ihmiskauppiailta tai palaamaan kaduille myymään itseään.
Jari Hanska ja Teemu Muhonen kirjallaan Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus. Kirjoittajien keskeinen väite on, että eläkejärjestelmästä on tullut vanhemmille sukupolville raha-automaatti, joka kohtelee nuorempia sukupolvia epäoikeudenmukaisesti.
Yleisradion toimittajat Minna Knus-Galán ja Kjell Lindroos osallistuivat poikkeukselliseen journalistiseen yhteistyöhön, jossa liki 400 toimittajaa noin 80 maasta tutki yhdessä maailmanhistorian suurinta tietovuotoa eli Panama-papereita. Paperit paljastivat eri puolilta maailmaa poliitikkoja, urheilijoita, yrittäjiä ja taiteenkerääjiä, jotka ovat hyötyneet laittomasti Panamaan perustamastaan veroparatiisiyhtiöstä.