Suomi hakee Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille yli kolmen miljoonan EU-apua
Rami Nieminen
Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee Euroopan globalisaatiorahastolle (EGR) hakemusta Anttilan ja Stockmannin irtisanotun henkilökunnan tukemiseksi. Lännen Median virkamieslähteistä saamien tietojen mukaan ministeriö kaavailee tukisummaksi noin 3,5 miljoonan euron suuruusluokkaa. Se käytettäisiin muun muassa työttömäksi jääneiden uudelleenkouluttamiseen.
Summa vastaa Hollannin viime vuonna saamaa kaupan alan tukipakettia. Komissio puolsi Hollannille 1,8 miljoonaa euroa kuuden kaupan alan yrityksen mentyä konkurssiin. Suomessa Anttilan konkurssin ja Stockmannin vaikeuksien myötä vaille työtä on jäänyt noin kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Hollannin tapauksessa.
Globalisaatiorahasto on perustettu tukemaan globalisaation uhreiksi joutuneita työttömiä. EGR osallistuu vain hankkeisiin, joissa on mukana myös kansallista rahaa. EGR-tuki on korkeintaan 60 prosenttia koko potista.
Suomen pitää vakuuttaa Euroopan komissio siitä, että Anttilan konkurssi ja Stockmannin vaikeudet täyttävät rahaston tuen kriteerit. Hakemus ei ole läpihuutojuttu, koska Anttilan ja Stockmannin vaikeudet voidaan nähdä myös luonnollisena kaupan kehityksenä.
– Se tulee olemaan mielenkiintoinen prosessi, arvioi Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Petri Sarvamaa (kok.)
Salossa viime viikolla vieraillut komission työllisyyspääosastolla työskentelevä EGR-johtaja Bistra Valchanova näyttää varovaista vihreää valoa.
– EGR:n tuelle on kaksi eri kriteeriä: globalisaatio ja yleinen talouskriisi. Kaupan ala voi hyvin sopia perinteisen kriisin määritelmään, Valchanova pohtii.
– Hollantilaiset vetosivat nimenomaan perinteiseen talouskriisiin. Kuluttajien ostovoima on heikentynyt ja kotitaloudet ovat syvästi velkaantuneita, Valchanova kertoo.