Uutiset

Brasiliassa yleislakko päättyi väkivaltaisuuksiin

YASUYOSHI CHIBA
Mielenosoittajat suojautuvat kyynelkaasulta Rio de Janeirossa 28. huhtikuuta.
Mielenosoittajat suojautuvat kyynelkaasulta Rio de Janeirossa 28. huhtikuuta.

Brasiliassa poliisi käytti muun muassa kyynelkaasua ja mellakoitsijat polttivat busseja yleislakon aikana pidetyissä mielenosoituksissa. Perjantaina pidetyllä yleislakolla vastustettiin presidentti Michel Temerin tiukkaa säästöpolitiikkaa. Lakko sulki julkisen liikenteen, koulut ja pankit.

Rio de Janeirossa rauhanomaisesti alkanut mielenosoitus muuttui iltapäivällä väkivaltaiseksi, kun pieni mielenosoittajien ryhmä alkoi muun muassa rikkoa pankkien ikkunoita, luoda katusulkuja ja sytyttää tulipaloja. Tuleen sytytettiin ainakin kahdeksan bussia. Kyynelkaasun lisäksi poliisi käytti kumiluoteja.

Myös Sao Paulossa mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa, kun ihmisjoukko yritti marssia presidentin yksityisasunnolle.

Brasilian Forca Sindical -ammattiliiton mukaan maanlaajuiseen lakkoon olisi osallistunut 40 miljoonaa ihmistä. Arviota ei kuitenkaan ole pystytty varmistamaan. Lakkoon ryhdyttiin, kun maan hallituksen tuoreet tilastot näyttivät maan työttömyyden nousseen uuteen ennätykseen, 13,7 prosenttiin.