Sipilä: Britannian on hoidettava EU-velvoitteensa loppuun saakka
Suomi lähtee osana yhtenäistä EU-rintamaa Britannian brexit-neuvotteluihin. Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi perjantaina, että Suomi on valmis hyväksymään unionimaiden yhteiset suuntaviivat eroneuvotteluihin.
Suuntaviivat on määrä lyödä lukkoon 27 EU-maan huippukokouksessa lauantaina Brysselissä. Neuvottelujen on määrä alkaa kesällä pian Britannian parlamenttivaalien jälkeen.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomi jakaa EU-maiden yhteisen näkemyksen siitä, että brexit-neuvottelut pitää hoitaa kaksivaiheisesti: ensin sovitaan Britannian eroamisesta unionista ja vasta sen jälkeen keskustellaan Britannian ja EU:n suhteesta eron jälkeen. Britannia olisi halunnut keskustella asioista rinnakkain.
– Meillä pitää olla erosopimuksen päälinjat sovittuina ennen kuin voidaan alkaa keskustelemaan uudesta suhteesta, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa perjantaina.
Erosopimuksesta neuvoteltaessa esille nousee Sipilän mukaan muun muassa EU-kansalaisten asema Britanniassa ja brittien asema EU-maissa eron jälkeen. Britanniassa asuu noin kolme miljoonaa EU-kansalaista ja EU-maissa noin miljoona brittiä.
Toinen iso kysymys on raha-asioista sopiminen. Britannian EU-eron hinnaksi on arvioitu noin 60 miljardia euroa.
– Britannialla on aika paljon velvoitteita, joista on sovittu EU:n jäsenenä. Meidän lähtökohtanamme on, että ne on hoidettava loppuun saakka, Sipilä painotti.
Kolmas keskeinen kysymys eroneuvotteluissa on Sipilän mukaan Irlanti. EU haluaa varmistaa, että Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välisestä rajasta ei muodostu estettä alueiden yhteistyölle.
Rajalla on pelätty, että brexit vaikeuttaisi kulkua Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Tällä hetkellä rajaa ei käytännössä ole, ja tavarat ja ihmiset liikkuvat vapaasti.
Irlannin kysymyksen uskotaan nousevan esille myös lauantain huippukokouksessa. Irlantilaisten on kerrottu haluavan kokouksen päätösasiakirjaan kirjauksen, jonka mukaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin mahdollisesti joskus yhdistyessä yhdistynyt Irlanti olisi automaattisesti EU:n jäsen.