Tuleva maatalousministeri Leppä: Viljelijöiden saatava heille kuuluva osa tuloista
Tuleva maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk), 57, liikuttuu kyyneliin kertoessaan pienestä tytöstään. Hän muistelee tuolloin nelivuotiaan Aleksandran puhetta paikallisen kesäteatterin kauden päättäjäisissä viime kesänä. Tyttö oli ollut mukana samassa näytelmässä, ja päätösjuhlassa tyttö halusi pitää puheen.
– Hän piti tosi hienon puheen. Ensimmäinen teema oli se, että hänellä oli ollut tosi kivaa. Toiseksi hän kiitti, että olitte kaikki hänelle ystävällisiä. Kolmanneksi hän sanoi tykkäävänsä kaikista. Siellä ei ollut yhtään kuivaa silmää tämän jälkeen, hän kertoo STT:n haastattelussa.
Leppä oli pakahtua ylpeydestä, ja hän tajusi, että Aleksandra oli sisäistänyt, mistä harrastelijateatterissa on hänen itsensä mielestä kyse.
– Siellä ollaan hyviä kavereita eikä katsota, kuka mitäkin on.
Harrastajanäyttelemisen merkitys Lepän elämässä on ollut merkittävä.
– Voin rehellisesti sanoa, että ilman teatteria en olisi tässä haastateltavana tulevana ministerinä.
Siinä hän kuitenkin nyt istuu ja innostuu tyttärestään ja näyttelemisestä puhumisen lisäksi maataloudesta. Hän omistaa maatilan Etelä-Savossa Pertunmaalla. Ministerinä hän toivoo voivansa vaikuttaa siihen, että elintarvikkeiden vienti lisääntyy. Elintarvikealalla tuloja pitää samalla tasata.
– Alan toimijat ovat halunneet, että ketju toimisi niin, että kaikki ketjun osat saisivat oman osansa arvonlisästä, jonka tuottavat. Mitä on käynyt? Nyt koko ajan se siivu, joka viljelijöille jää, on pienentynyt ja kaupan suurentunut.
Hän uhkaa hallituksen puuttuvan asiaan, jos muutosta ei pian ala itsenäisesti syntyä.
– Edellytän, että elintarvikeketju ottaa nyt tämän asian tosissaan, ja jos ei ota, jotakin tulee tapahtumaan.
Lepän mukaan Venäjän vastaiset talouspakotteet ja vastapakotteet johtivat siihen, että tilalliset elävät kädestä suuhun. Hän sanoo ymmärtävänsä viljelijöiden ahdingon myös omakohtaisesti.
– Vähän kärjistäen voisi sanoa, että meidänkin tilastamme hävisi yhdessä yössä 60 000 euroa vuodessa. Onhan se aika iso potti.
Viime vuoden sidonnaisuusilmoituksen mukaan Leppä tahkosi tilalla lähes 450 000 euron tulot.
Ahdinko koskee hänestä niin maidon-, lihan että kasvisten tuottajia.
– Kaikki ovat viilanneet tuotannon ja toiminnan äärimmilleen. Hirveän paljon on lähdetty hakemaan myös muita tulonlähteitä.
Hänen omalla tilallaan harjoitetaan maidon- ja karjantuotannon lisäksi metsätaloutta, mökkien vuokrausta ja hevosten kasvatusta.
Keskusta valitsi Lepän torstaina uudeksi ministeriksi. Aiemmin maa- ja metsätalouden salkkua hoiti Kimmo Tiilikainen, jolle jäi ympäristöasiat.
Kesäteatterin tämän kesän näytelmäksi on valittu Laila - päivien kimallus, joka kertoo Laila Kinnusesta. Myös tytär on jälleen mukana.
– Minulla on siinä näkyvä rooli lehdenmyyjänä. Katsotaan nyt, miten aika riittää sinne.
Ministerillä saattaa olla kiireisempääkin tekemistä näytöskauden käynnistyessä heinäkuun alussa. Eduskunnan sote-kiemuroita on varauduttu käsittelemään vielä heinäkuussa. Lisäksi perussuomalaisten kesäkuussa valittava uusi puheenjohtaja voi mutkistaa hallituksen jatkokuvioita.
Leppä rentoutuu hirvimetsällä ja harrastelijateatterin estradilla
Miten rentoudutte, Jari Leppä?
– Tilan töissä, harrastelijateatterissa näyttelemällä, metsästämällä, harrastamalla liikuntaa ja hevosurheilua
Millä herkuttelette?
– Hyvällä kotimaisella ruualla. Olen yhä enemmän tykästynyt riistaan.
Millä inspiroidutte?
– Sillä, että päässä pyörii jatkuvasti uusia juttuja.
Millä unohdatte murheet?
– Murheet unohtuvat, kun on estradilla tai hirvipassissa, ei siellä tule mietittyä asioita. Olemalla hiljaisuuden keskellä yksin.
Millä hurmaatte?
– (Nauraa) Yritän olla kohtelias ja huomaavainen.
Millä sivistätte itseänne?
– Koettamalla pysyä ajan virrassa mukana ja ottamalla selvää uusista asioista ja lähtemällä niihin mukaan.
Minkä tuomitsette?
– Retostelun ja epärehellisyyden.