Uutiset

Sipilä: Presidentti ei vaatinut mitään nimeä listoille

VESA MOILANEN
Pääministeri Juha Sipilä kävi kuultavana eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa  28. huhtikuuta 2017.
Pääministeri Juha Sipilä kävi kuultavana eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa 28. huhtikuuta 2017.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo keskustelleensa oikeuskanslerin valinnasta presidentti Sauli Niinistön kanssa. Sipilä kuitenkin kiistää, että presidentti olisi ilmoittanut, että joku tietty henkilö pitäisi valita.

– Ei presidentti ole vaatinut jonkun nimen tuomista listoille, Sipilä kommentoi toimittajille eduskunnassa.

Oikeuskanslerinimitys oli tulossa valtioneuvoston istuntoon heti pääsiäisen jälkeen eli viime viikolla. Sipilän mukaan asiaa päätettiin kuitenkin lykätä puoliväliriihen jälkeiseen aikaan ja muodostaa hallituksen kanta vasta sitten. Sipilä sanoo ilmoittaneensa tästä lykkäyksestä myös presidentille.

– Presidentin kanssa puhuttiin siitä, että yleensä nämä nimitysasiat käydään hänen kanssaan läpi ennen kokousta, koska hänhän sen nimityksen tekee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskustelu presidentin roolista nousi esille Helsingin Sanomien uutisoitua tänään, että presidentti Niinistö olisi ollut tyytymätön oikeusministeriön ehdotukseen uudeksi oikeuskansleriksi. Tehtävään oli kaavailtu ministeriössä Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta, mutta hallitus otti viime hetkillä aikalisän valinnassa.

Julkisuudessa oikeuskanslerin paikalle on soviteltu sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeriä Tuomas Pöystiä, jonka vastuulla on muun muassa sote-uudistus. STT:n saamien tietojen mukaan Pöysti olisi ehdokas, jota myös presidentti kannattaa.

Ministerinvaihdosten myötä oikeuskanslerin nimitysasia menee nyt uudelle oikeusministerille Antti Häkkäselle (kok) puntaroitavaksi. Sipilän mukaan nimitysesityksessä edetään Häkkäsen aikataulun mukaan. Häkkänen ja muut uudet ministerit nimitetään presidentin esittelyssä ensi perjantaina.

– Varmasti se on ensimmäinen asia hänen pöydällään, jonka hän tuo valtioneuvostoon, Sipilä kertoi.

Eri vaihtoehdoista oikeuskansleriksi on keskusteltu hallituksen sisällä.

– Siinä on selvästi kolme ehdokasta ylitse muiden, Sipilä sanoi, muttei yksilöinyt, keitä he ovat.

Lue myös: Presidentti Niinistö oikeuskanslerivalinnasta: "Velvollisuus puuttua nimitykseen johtuu perustuslaista"

Kanslerivalinta uuden ministerin puntaroitavaksi

Tällä viikolla päätettyjen ministerivaihdosten myötä oikeuskanslerivalinta menee tulevan oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) puntaroitavaksi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan nimitysesityksessä edetään Häkkäsen aikataulun mukaan. Häkkänen ja muut uudet ministerit nimitetään presidentin esittelyssä ensi viikon perjantaina.

– Varmasti se on hänen pöydällään ensimmäinen asia, jonka hän tuo valtioneuvostoon, Sipilä sanoi perjantaina toimittajille eduskunnassa.

Valtioneuvoston yleisistunnot pidetään yleensä torstaisin, eli jos tämä aikataulu pitää, siinä tapauksessa nimitysasia on listoilla aikaisintaan vajaan kahden viikon päästä.

Häkkänen sanoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina katsovansa nimityskuvion läpi "todella tarkkaan". Häkkäsen mukaan puolueet käyvät asiasta keskustelua ja tehtävään valitaan paras henkilö.

Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien laillisuutta.

Hän valvoo myös, että tuomioistuimet, viranomaiset ja virkamiehet sekä muut julkista tehtävää hoitavat noudattavat lakia. Lisäksi oikeuskanslerilla on asianajajien valvontaan liittyviä tehtäviä.

Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jää eläkkeelle toukokuun alussa.