Uutiset

Oulussa kemikaalitehtaalla epäilty vetyräjähdys – klooria ei enää tehtaan ulkopuolella

Oulussa Nuottasaaren tehdasalueen eristys on poistettu, kerrotaan pelastuslaitokselta. Alue eristettiin, kun Akzo Nobelin kemikaalitehtaalla epäiltiin tapahtuneen vetyräjähdys, jonka seurauksena ilmaan pääsi klooria. Epäilty räjähdys tapahtui noin puoli yhdeltätoista aamupäivällä.

Palomestari Arssi Heiskasen mukaan klooria vapautui ilmaan reaktionesteistä, jotka valuivat tehtaan kennosaliin epäillyn räjähdyksen jälkeen. Klooripitoisuuksia mitattiin myös tehtaan ulkopuolisella alueella, joten pelastuslaitos eristi alueen noin 250 metrin säteeltä.

Heiskasen mukaan kello kahden jälkeen tehdyissä mittauksissa klooria ei enää havaittu tehtaan ulkopuolella. Pelastuslaitos lopetti pelastustyöt noin puoli kolmelta.

Eristys on poistettu tehdasalueelta, mutta itse tehdas on vielä eristetty.

Vuotanutta prosessinestettä on edelleen kennosalin lattialla ja valuma-altaassa, mutta Heiskasen mukaan Akzo Nobelin henkilökunta kykenee siivoamaan tehtaan.

– Tehtaassa on liikkumisrajoite, mutta tehtaan alueella ei enää ole. Tehtaan oma henkilökunta huolehtii nyt siistimisen, eli tehdastiloihin ei saa mennä, Heiskanen kertoo.

Onnettomuudesta ei ollut vaaraa tehdasalueen ulkopuolisille henkilöille.

Tehtaanjohtaja Janne Haltamon mukaan onnettomuuden syy saadaan selville, kun tehdasta ja vahinkojen laajuutta päästään tutkimaan tarkemmin.

Akzo Nobel valmistaa kemikaaleja muun muassa raskaan teollisuuden käyttöön.