Perussuomalaiset hyväksyi aiemmin vastustamansa hallintarekisterin
Talousvaliokunta on hyväksynyt mietinnön arvo-osuusjärjestelmää koskevasta lakiesityksestä, johon kiistelty hallintarekisteri sisältyy. Lakiesitys etenee eduskunnan suureen saliin.
Valiokunta käsitteli istunnossaan asiasta kutakuinkin saman paperin kuin viime keväänä, sillä hallitus ei ole antanut eduskunnalle uutta esitystä asiasta.
Valiokunta ehdottaa kuitenkin kolmea lausumaa. Valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) korosti ensimmäistä lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla mahdollistetaan verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä. Lausuman mukaan tunnistamatta jäävältä edunsaajalta perittävä lähdevero on "riittävän kannustava". Turusen mukaan hallitus ei kuitenkaan ole sopinut lähdeveron suuruudesta.
– Porsaanreiät tukitaan lähdeverolla, korkealla lähdeverolla. Jos osingon vero on 50 prosenttia tai jopa yli, ei sitä ole mitään järkeä maksaa, Turunen sanoo.
EU-asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista.
Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta. Esimerkiksi poliitikkojen hallintarekisteröityjä omistuksia ei pysty selvittämään.
– (Nykyinen) avoin järjestelmä on hyvä järjestelmä, että myös toimittajat saavat tiedot. Ei muihin maihin pysty vaikuttamaan, miten tiedot saa julki. Siihen voi vaikuttaa, että verottaja saa ne tiedot, Turunen myönsi.
Hallintarekisteriä aiemmin vastustaneille perussuomalaisille tarjottiin jo viime vuonna ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Turuselle lähdeveron korotus ei kuitenkaan tuolloin riittänyt.
Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) kertoo, että oppositio on jättänyt mietintöön vastalauseen ja esittää lakiesityksen hylkäämistä.
– Vaadimme, että lakiesitys palautetaan kiireelliseen lisävalmisteluun ja siihen lisätään selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin, sanoo kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) puolueen tiedotteessa.
Turusen mukaan hallintarekisteristä sovittiin alkuviikon puoliväliriihessä. Ihalainen kritisoi hallituksen toimintatapaa, jossa asia tuotiin valiokuntaan vain parin päivän varotusajalla. Hän myös epäilee valiokunnan lausumien vaikutusta lain lopulliseen sisältöön.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on toistuvasti vastustanut hallintarekisteriä. Esimerkiksi marraskuussa 2015 Soini kirjoitti blogissaan hallintarekisteriin liittyvän "lukuisia moraalisia ja käytännön ongelmia".
– Hallintarekisteriä ei viedä eteenpäin. Päätös on oikea ja vastaa perussuomalaisten linjaa. Tämä on ollut johdonmukainen kantamme jo viime eduskuntakaudella, Soini kirjoitti joulukuussa 2015.
Turusen mukaan asetus tulee voimaan heti, kun lait saadaan tehtyä.