Osa päiväkodeista joutuu rajoittamaan ulkoilua keskikesällä, koska pihoilla ei ole varjopaikkoja
Leikkipuistojen ja päiväkotien piha-alueilta auringolta suojaavia varjopaikkoja on aivan liian vähän. Varjopaikkojen puute johtaa muun muassa siihen, että kuumimpaan kesäaikaan päiväkodissa olevien lasten ulkonaoloaikaa joudutaan rajoittamaan.
– Kaikissa päiväkodeissa tätä asiaa ei ole hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla. Monessa päiväkodissa on jokin varjopaikka, mutta usein se on niin pieni, etteivät kaikki lapset mahdu sinne, kehittämispäällikkö Virve Laivisto Suomen Syöpäyhdistyksestä sanoo.
Laivisto toivoo, että nyt rakennettavien päiväkotien pihoille rakennettaisiin myös kunnon varjopaikat, jossa lapset pääsevät suojaan auringon uv-säteiltä.
– Päiväkodeissa asiasta ollaan kyllä tietoisia, ja johtajat pitävät tilannetta suurena huolena. Heillä on kuitenkin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, Laivisto sanoo.
Syöpäyhdistys selvitti päiväkotien pihoilla olevien varjopaikkojen määrää viime vuonna tehdyllä kyselytutkimuksella. Kyselytutkimus lähettiin päiväkotien johtajille.
Varjopaikkojen puute ei koske vain päiväkotialueita, vaan varjopaikat puuttuvat myös julkisista leikkipuistoista.
Säteilyturvakeskus on julkaissut kannanoton, jonka mukaan kuntien viranomaisten on pidettävä huoli siitä, että päiväkotien pihoilla ja muilla ulkoilualueilla on riittävästi varjopaikkoja.
Kannanotto on tehty yhdessä Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin säteilyviranomaisten kanssa.
– Tulevaisuudessa pitäisi olla yhtenäisiä ohjeita, suosituksia ja menettelytapoja, miten päiväkodeissa auringolta suojaudutaan. Myös tietoa auringon uv-säteilyn riskeistä kaivataan lisää, STUKin ylitarkastaja Reijo Visuri sanoo.
Kannanotto julkaistiin torstaina Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa, jossa muistutettiin siitä, miten tärkeää lapsen suojaaminen liialta auringonvalolta on.
Lapsena iho on erityisen herkkä palamiselle, sillä lapsen iho on ohut ja ihon omat suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lapsen ihon suojaaminen palamiselta on tärkeää myös siksi, että ihon toistuva palaminen lisää ihosyöpäriskiä tulevaisuudessa.
Lue myös: Lähes kaksi kolmasosaa polttanut lapsena ihonsa auringossa