Lähes 900 000 kiloa ruokaa joka vuosi
– Vanha kuljetusauto piiputti ja jätti tielle. Siinä syy, miksi tarvitsimme ehdottomasti uuden kylmäkuljetusauton, jolla saamme haettua elintarvikkeita pääkaupunkiseudulta, kertoo Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Jari Niemelä.
Jo reilun kuukauden ajan turkulaisen teollisuuskiinteistön pihalta on startannut Suomen Liikemiesten Lähetysliiton avulla hankittu Scania, johon mahtuu aiempaa enemmän tavaraa ja matka taittuu varmemmin. Ruokakassiauto hakee elintarvikkeita pääosin Uudeltamaalta, sillä suurten kauppaketjujen tukkuliikkeet sijaitsevat kaikki Helsingin kupeessa. Toki Turun alueen tehtaat ja kaupatkin tekevät lahjoituksia vapaaehtoisjärjestölle, mutta ne eivät millään pysty kattamaan liki 900 000 kilon ruokamäärää, joka jaetaan vuosittain vähävaraisille.
Turkuun tuodut ruoat hoidetaan Ruokakassin kuljetusautolla jälleen eteenpäin jäsenyhdistyksille ja -seurakunnille. Ne puolestaan jakavat kassit apua tarvitseville.
Operaatio Ruokakassin jäsenseurakunnat ja -yhdistykset antavat ruoka-apua yli 20 pisteessä yhdeksän lounaissuomalaisen kunnan alueella. Ruokakasseja lähtee viikoittain jakoon noin 3 500 kappaletta.
– Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia ruoka-avun saajista on eläkeläisiä, toinen 40 prosenttia työttömiä. Opiskelijoita joukosta on kymmenen prosenttia, Niemelä kertoo.
Vapaaehtoisjärjestö ei saa projektiavustuksia ruoka-aputoimintaansa. Siksi uuden kuljetusauton osamaksujen maksamiseen haetaan nyt yksityisiä ja yrityksiltä saatuja lahjoituksia.
– Tavoitteemme on saada kasaan 35 000 euroa, jolla saadaan maksettua loppuosa hankintahinnasta, kertoo Suomen Liikemiesten Lähetysliiton lähetyssihteeri Laura Kalaja.
Lähetysliitto on keräyksen järjestäjä. Lahjoitukset menevät lyhentämättömänä kylmäauton maksuun.
Ruokakassin ja sen jäsenyhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Mukana jakelussa onkin jo yli 500 vapaaehtoista.
– Esimerkiksi Markku Järvenpää, joka vastaa varastomme toiminnasta, voisi hyvin viettää eläkepäiviään, mutta puurtaa täällä päivät pitkät vapaaehtoisena, Jari Niemelä kertoo.
Hän toivoo, että vielä jonakin päivänä toiminnan pyörittämiseen voitaisiin palkata väkeä. Heidän panoksensa olisi tervetullutta koordinointiin ja isompiin vastuutehtäviin.
– Valtio antoi viime vuoden lopulla ensimmäisen isomman rahallisen tuen, joka kohdennettiin ruoka-aputyöhön. Tämä tuki tosin jakautui usealle eri toimijalle.
Niemelän mukaan vapaaehtoisten työn arvoa ei edes voi mitata millään mittarilla, sillä monelle avuntarvitsijalle ruokakassitoiminta tarkoittaa myös paljon muutakin kuin vatsantäytettä.
– Moni avunhakija tapaa ruokakassia hakiessaan tuttuja ja saa jutella mieltään vaivaavista asioita vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa, Niemelä kertoo.
– Meillä on myös vapaaehtoisina ihmisiä, jotka itse ovat olleet aiemmin avunsaajina. Tämä avustustyö on tuonut heidän elämäänsä uudenlaista tarkoitusta, Laura Kalaja lisää.
Fakta
Tonnitolkulla hyväntekeväisyyttä
Ruokakasseja jaettiin viime vuonna 135 000 kappaletta.
Lämpimiä aterioita tarjottiin 25 000.
Vapaaehtoisia on mukana yli 500 ja he tekevät keskimäärin 76 000 työtuntia vuodessa.
Vuonna 2016 jaettiin yhteensä 875 000 kiloa elintarvikkeita.
Lisäksi lahjoitetaan hygieniatuotteita ja vaatteita. Lapsiperheille jaetaan myös käytettyjä leluja.
Operaatio Ruokakassi toimittaa lisäksi ruoka-apua lasten, nuorten ja vammaisten leireille.
Operaatio Ruokakassi on perustettu vuonna 2008.
Lähde: Operaatio Ruokakassi