HS: Maahanmuuttajat ja suomalaissyntyiset asuvat Turussa usein omilla alueillaan
Asuinalueet ovat eriarvoistuneet Suomen suurista kaupunkiseuduista erityisesti Turussa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.
Asiasta uutisoivan Helsingin Sanomien mukaan tulotasojen perusteella asuinalueiden eriytymistä on tapahtunut eniten Turun ja Tampereen seudulla, joissa suurituloiset ja pienituloiset asukkaat sijoittuvat yhä useammin eri kaupunginosiin – jo pelkästään Turun ja Tampereen sisällä. Myös Helsingissä suurituloiset keskittyvät perinteisesti omille asuinaluilleen.
THL:n tutkimuspäällikkö Timo Kauppinen arvioi HS:n haastattelussa, että tulotason mukaiseen eriytymiseen saattaa vaikuttaa esimerkiksi vuokrien nousu.
– Jos asuminen kallistuu tuloja nopeammin, pienituloisilla on vähemmän varaa valita, minne muuttaa.
Turussa taas niin sanottu etninen eriytyminen on suurimpien kaupunkiseutujen voimakkainta. Täällä maahanmuuttajat ja suomalaissyntyiset kaupunkilaiset asuvat yhä useammin erillään.
Turussa maahanmuuttajataustainen väestö on keskittynyt lähinnä Varissuolle, Lausteelle ja Halisiin – lähiöihin, joissa on ollut jo entuudestaan paljon kaupungin vuokra-asuntoja.
THL:n Kauppisen mukaan Turussa myös esimerkiksi pienituloiset ulkomaalaissyntyiset asuvat yleisemmin köyhillä alueilla kuin pienituloiset suomalaissyntyiset, eikä Helsingissä tällaista eroa juuri näy. Tämä johtuu HS:n mukaan siitä, että Helsingissä on nimenomaan taisteltu pitkään alueellista eriytymistä vastaan suunnittelemalla muun muassa uusille asuinalueille erilaisia ja erikokoisia asuntoja.
– Helsinki ja Tampere ovat olleet Turkua nopeammin kasvavia seutuja, joten niitä on helpompi muokata rakentamalla. Turussa tähän on ollut vähemmän pelivaraa, Kauppinen jatkaa.
Lehden haastattelema Turun yliopiston kaupunkitutkimuksen tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila katsoo, ettei ilmiöön ole kiinnitetty riittävästi huomiota.
– Ilmiöön ei kiinnitetty hirveästi huomiota ennen kuin se oli olemassa. Senkään jälkeen ei ole tehty asioita, jotka olisivat muuttaneet tilannetta.
Kehitystä on Ruoppilan mukaan myös vaikea lähteä kääntämään.
– Se vaatisi, että pienituloiselle väestölle rakennettaisiin aktiivisesti asuntoja ympäri kaupunkia ja harjoitettaisiin tätä kautta sosiaalista sekoittamista. Siihen ei ole haluttu tässä tilanteessa lähteä.
Turussa, Tampereella ja Helsingissä tapahtunutta alueiden eriytymistä käsitellyt THL:n tutkimus on osa kaupungistumista selvittävää Urmi-hanketta.