Uutiset

Vanginvartijoita hiertäneessä työaikakiistassa sopu – ”oli aika voimakkaita erilaisia näkemyksiä”

MARTTIINA SAIRANEN
Arkistokuvassa vartija sulkee sellin ovia Turun Saramäessä.
Arkistokuvassa vartija sulkee sellin ovia Turun Saramäessä.

Vanginvartijat ovat päässeet Rikosseuraamuslaitoksen kanssa kompromissiratkaisuun kiistassa, joka koski vartijoiden pitkien työvuorojen lyhentämistä.

Vanginvartijoita edustava Vankilavirkailijain liitto (VVL) ja Rikosseuraamuslaitos eli Rise saavuttivat keskusteluissa sovun alkuvuonna. Kiistassa oli kyse siitä, että vuorotyötä tehneet vanginvartijat olivat eri mieltä työnantajan päätöksestä luopua pitkien, 16 tuntia kestäneiden työvuorojen käytöstä.

Päätöksen seurauksena VVL ilmoitti tammikuussa irtaantuvansa kaikesta työryhmäyhteistyöstä Risen kanssa, ja vastalauseena liitto myös suositteli työntekijöitä ottamaan ylityönsä rahana.

Työnantajalla on työvuorojen suhteen direktio-oikeus, mutta Risen viime vuoden lopulla tekemä päätös suututti vanginvartijat. Syynä on ollut, että pitkän työvuoron jälkeen työntekijälle on tullut vapaajakso.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vankilavirkailijain liiton puheenjohtajan Jari Tuomelan mukaan liitto pääsi Risen kanssa yhteisymmärrykseen siitä, että pitkien vuorojen enimmäispituus laskee 14 tuntiin, kun aiemmin työnantaja kaavaili vuorojen lyhentämistä 12–13 tuntiin. Kompromissin seurauksena liitto luopui vastatoimenpiteistään.

Tuomelan mukaan päätös lyhentää yhtenäisiä vapaita osassa vankiloista. Hänen mukaansa Risen työntekijät arvostivat aiempaa käytäntöä.

– Esitimme seurantaa sille, miten työssäjaksaminen, ylityöt ja sairaspoissaolot ovat kehittyneet. (Risen) keskushallinto lupasi ottaa Työterveyslaitoksen konsultoivaan rooliin, Tuomela kertoo Lännen Medialle.

Seuranta tehtäisiin noin vuoden jälkeen siitä, kun uudet vuorot ovat olleet käytössä. Uudet vuorojärjestelyt tulevat voimaan kesäkuun alussa.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka on perustellut vuorojen muuttamista muun muassa kilpailukykysopimuksen eli kiky-sopimuksen tuomilla muutostarpeilla.

Risen keskushallinnon ylitarkastajan Leo Immosen mukaan vuorotyötä tekeviä vanginvartijoita on noin 1 200. Pitkiä, 16-tuntisia vuoroja on ollut käytössä yli puolessa Suomen vankiloista. Kaikkiaan vankiloita on Suomessa 26.

– Meillä on aina ollut hyvä keskusteluyhteys Vankilavirkailijain liiton kanssa. Hetkellisesti oli aika voimakkaita erilaisia näkemyksiä, mutta se ei rapauttanut hyvää keskustelukulttuuria henkilöstöä edustavan järjestön kanssa, toteaa Immonen.