Potilas sai G1-osastolla hengenvaaralliset vammat
Kun 70-vuotias muistisairas turkulaismies kirjattiin sisälle Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian G1-osastolle, kaikki oli hyvin. Lääkärintarkastuksessa ei ilmennyt vammoja, ja mies vietti tyytyväisenä aikaansa televisiota katsellen.
Kolmen hoitopäivän jälkeen mies kuljetettiin ambulanssilla Tyksiin, jossa häntä hoidettiin seuraavat kaksi viikkoa.
– Hänen vammansa olivat hengenvaaralliset, ilman hoitoa hän olisi kuollut. Oikea keuhko oli täynnä verta, ja kylkiluissa oli sarjamurtuma, kuvaili uhria avustava varatuomari Katarina Harjulahti-Vähäkangas torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
– Hoitojakson jälkeen mies siirrettiin takaisin G1-osastolle, jossa hänet aiemmin pahoinpidellyt mieshoitaja pahoinpiteli hänet uudestaan.
Syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen kyseisistä tapahtumista. Harjulahti-Vähäkankaan mukaan tämä johtui siitä, että jutun esitutkinta hoidettiin poliisissa hutaisten.
– Meillä on väitteidemme tueksi pitkä lista kirjallisia todisteita, kuten potilasasiakirjoja ja hoitokirjauksia, joita poliisi ei pyytänyt Turun kaupungilta, hän sanoi.
Harjulahti-Vähäkangas on vakuuttunut siitä, että mieshoitaja pahoinpiteli törkeästi potilaan joulukuun alussa vuonna 2015. Hän vaatii hoitajalle rangaistusta myös heitteillepanosta, koska tämä pyysi kollegoitaan eristämään potilaan kertomatta heille uhrin mahdollisista vammoista.
– Potilas makasi puolitajuttomana kaksi päivää eristyksessä, ennen kuin lääkäri suostui vasta tyttären vaatimuksesta lähettämään hänet päivystykseen, Harjulahti-Vähäkangas kuvaili Turun Sanomille.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli torstaina ensimmäistä G1-osaston väärinkäytösepäilyihin liittyvää juttukokonaisuutta.
Syyttäjä vaatii G1-osastolla työskenneelle mielenterveyshoitajalle ehdollista vankeusrangaistusta potilaaseen kohdistetusta pahoinpitelystä. Epäilty rikos tapahtui joulun aikaan vuonna 2015, kun kylkivammat saanut mies palasi G1-osastolle.
Kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahden mukaan mieshoitaja väänsi hoitotilanteessa potilaan kättä ja painoi polvellaan potilasta kurkun alueelle.
– Käsien vääntäminen ei käsittääkseni ole suositeltavaa hoitotyössä. Polvella kurkusta painaminen ei voi kuulua hoitotoimenpiteisiin, Rantanen–Lahti perusteli.
Uhrin avustajana toimiva Harjulahti-Vähäkangas yhtyy joulunaikaa 2015 koskevien tapahtumien osalta syyttäjän vaatimuksiin, mutta näkee teon törkeänä pahoinpitelynä.
– Syytetyn täytyi jo potilasasiakirjojen perusteella tietää potilaan kylkivammasta. Tästä huolimatta hän kohdisti voimaa juuri murtuma-alueelle, Harjulahti-Vähäkangas perusteli.
Harjulahti-Vähäkankaan mukaan teko oli kosto siitä, että Turun kaupunki päätti ensimmäisen tapahtuman jälkeen olla jatkamatta hoitajan määräaikaista työsuhdetta.
Oikeus kuuli asiassa useita todistajia. Yksi heistä oli joulunaikaan uhria syytetyn kanssa hoitanut mieshoitaja, joka kertoi puuttuneensa työparinsa rajuihin otteisiin heti hoitotilanteessa.
– Sanoin (syytetyn nimi), että "Älä nyt jumalauta tapa sitä!", työpari kertoi oikeudessa.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa juttukokonaisuudesta ratkaisunsa myöhemmin.