Ilkivallantekijät purkaneet 800-vuotiasta Kuusiston linnaa
Ilkivallan jäljet näkyvät Kuusiston keskiaikaisen piispanlinnan raunioiden ympäristössä. Linnanraunioista löytyy nuotiopaikan jäänteitä, suojakaiteita rikotaan toistuvasti ja retkeilijöille tarkoitettuja polttopuita varastetaan lasteittain raivaamalla kiviesteet puusuojaan johtavalta huoltotieltä.
Huolestuttavinta ilkivaltaa alueella on kuitenkin tehty 1200-luvulla rakennetun linnan raunioille.
Muurista on kirvoitettu irti useita tiiliä ja viskottu ne maahan.
– Ilkivallantekijät eivät tule ajatelleeksi, miten ainutlaatuisesta ja lain tiukasti suojelemasta kulttuuriperinnöstä on kyse. Kajoaminen muureihin tuhoaa menneisyyttä koskevan tiedon, eikä sitä saada koskaan takaisin, aluetta hallinnoivan Metsähallituksen suunnittelija Hilja Palviainen sanoo.
Metsähallituksen keinot puuttua ilkivaltaan ovat vähissä, sillä alueen valvontakameroitakin on varastettu.
Viimeisimmistä tihutöistä Metsähallitus on tekemässä poliisille rikosilmoituksen.
Vastaavanlaista ilkivaltaa tapahtuu useilla muillakin muinaismuistoalueilla. Museoviraston selvityksen mukaan luvaton kajoaminen vaurioitti yli 90 muinaisjäännöstä vuosina 2010–2015.
Merkittävimmäksi vaurioiden aiheuttajaksi paljastuivat metallinetsijät, joista röyhkeimmät kaivoivat kohteisiin kuoppia piittaamatta alueen kieltokylteistä.
Metallinetsintä on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ja alan harrastajia arvioidaan olevan Suomessa jo tuhansia.
– Metallinpaljastimia saa rautakaupoista edullisesti, ja se on lisännyt harrastusta kokeilevien määrää. Aloittelijat eivät useinkaan tule ajatelleeksi, miten monet lait metallinetsintää rajoittavat, Museoviraston erikoistutkija Päivi Maaranen sanoo.
Harrastajista suurin osa on kiinnostunut löytötavaroista kuten koruista ja kolikoista, mutta myös historiasta ja vanhoista esineistä kiinnostuneiden joukko kasvaa. Se tekee rauhoitetuista muinaismuistoalueista kiinnostavan kohteen. Varsinais-Suomessa erityisesti Koroistenniemi on houkutellut luvattomia metallinetsijöitä.
Museovirasto on viime vuosina laatinut useita tietopaketteja ja tekee yhteistyötä alan harrastajien kanssa vastuullisen harrastamisen edistämiseksi.
– Muinaismuistoalueella on olennaista ymmärtää, että kohteet ovat rauhoitettuja. Se tarkoittaa, ettei muinaisjäännökseen saa koskea ilman lain nojalla annettua lupaa, Maaranen sanoo.
FAKTA
Useita parannuksia luvassa
Metsähallitus toteuttaa Kuusiston linnanraunioilla useita parannuksia tänä vuonna.
Huonokuntoiset puukaiteet korvataan metallirakenteisilla kaiteilla.
Opastaulut uusitaan.
Linnanrauniot valaistaan, jotta maamerkki tulee esiin saaristomaisemassa.
Kaarinan nuorisotoimi avaa saunarakennukseen kahvila- ja opastuskeskuksen kesäkuussa.