Mummolan makuja Tähti-baarissa
Tähti-baari on yksi Turun vanhimpia yhä toimivista ravintoloista, jonka toiminta on pysynyt alusta asti samanlaisena. Juuri tähän perustuu ravintolan suosio vuodesta toiseen – muuttumattomuudessa ja rehellisessä suomalaisessa kotiruuassa.
– Käytämme perinteisiä isoäidin raaka-aineita, kermaa ja voita säästämättä, Tähti-baarin omistaja, Eero Salonen hymyilee ja ojentaa syötäväksi lautasellisen kaalikääryleitä, perunamuusia, makkarapaistosta sekä salaattia.
Ja isoäiti ruuasta kieltämättä tuleekin mieleen, sekä mummolan ruokapöydän maut. Perunamuusi on kermaisen pehmeää, kaalikääryle lihaisaa ja sen päällä on tietysti puolukkahilloa. Makkarapaistoksessa on lenkkimakkaran lisäksi yksinkertaisen maistuvia raaka-aineita; sipulia, kermaa ja ketsuppia.
Tähti-baarilla on oma vakiintunut kävijäkuntansa, jotka haluavat saada tavallista kotiruokaa. Myös turisteja käy kesäisin jonkin verran, erityisesti Ruotsista.
– Paljon käy sellaisia, ketkä ovat 1960–1970-luvulla muuttaneet Ruotsiin ja kun tulevat käymään Suomessa, tulevat syömään tänne, Salonen kertoo.
"Käytämme perinteisiä isoäidin raaka-aineita, kermaa ja voita säästämättä."
Muista lounasravintoloista poiketen Tähti-baarissa ruokaa tarjoillaan koko päivän ajan, puoli yhdestätoista kuuteen saakka. Niinpä kävijöinä on Salosen mukaan myös paljon esimerkiksi yrittäjiä, jotka tulevat syömään suoraan töistä, neljän viiden maissa.
Lisäksi Salonen on huomannut, että kävijäkunta on pikku hiljaa alkanut myös nuorentua. Yhtenä syynä hän näkee sen, että tavallista kotiruokaa ei välttämättä enää kodeissa laiteta ja nuoret voivat kokea ruuan jopa eksoottisena.
– Juuri eilen täällä kävi pari 16–17-vuotiasta poikaa syömässä läskisoosia, Salonen naurahtaa.
Vaikka ruuat ovat perinteisiä, ei ruokavalikoima Tähti-baarissa ole kuitenkaan tylsä. Ruokalista vaihtuu päivittäin ja ruuat tilataan annoksittain. Valittavana on joka päivä noin viisitoista erilaista annosta.
– Kaikki tehdään alusta asti itse, eineksiä ei käytetä. Lihakin tulee kokonaisena, pilkomme sen itse. Salaattipöytää meillä ei ole, vaan kokoamme annoksen oppien mukaisesti, puolet lautasesta salaattia. Ja salaatissa käytämme myös mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita, esimerkiksi kaaleja, porkkanaa ja kurkkua, Salonen kertoo.
Salonen on pyörittänyt Tähti-baaria nyt vajaan vuoden ajan. Hän osti ravintolan itselleen vuosi sitten, kun aiempi omistaja, Hilda ”Hilu” Tolmunen jäi eläkkeelle 87 vuoden iässä. Myynnin ehtona oli, että paikka pysyisi entisenlaisena.
– Eikä tässä mitään muutoksia olekaan tehty. Työntekijätkin pysyivät samana ja olikin helppo jatkaa toimintaa kun on hyvät työntekijät. Nyt minulla on tosin osa-aikaisen työntekijän haku, kun Pirjo, joka on ollut Tolmusilla töissä 41 vuoden ajan, jää eläkkelle, Salonen kertoo.
Salonen itse on kotoisin Vehmaalta, mutta asunut viimeiset vuodet pääkaupunkiseudulla. Aiemmin hän on työskennellyt useassa TOK:in ravintolassa ja esimerkiksi Torren keittiömestarina 17 vuoden ajan. Espoossa hän oli töissä Haukilahden Ravintolat Oy:n palveluksessa.
Hänellä oli kuitenkin haaveissa paluu kotiseudulle ja kun Tähti-baari tuli myyntiin, päätös muutosta oli helppo.
– Aiempiin ravintolatöihin verrattuna ero tässä on tietenkin se, että enää ei tarvitse pipertää tai hienostella, vaan me tarjoamme rehtiä ja perinteistä kotiruokaa aidoista raaka-aineista. Lisäksi on hienoa, että pääsee aina illaksi kotiin, eikä tarvitse enää tehdä yötyötä tässä iässä, Salonen toteaa.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Tähti-baari
Avoinna ma–pe kello 7–18, la kello 11–16.
Ruokaa tarjolla kello 10.30–18.
Annosten hinnat 4,80–14,80 euroa.