Yhdysvallat uhkaa toimia yksin Syyrian kaasuiskun jälkeen
Venäjä puolusti keskiviikkona tarmokkaasti liittolaistaan Syyriaa epäiltyä kaasuiskua koskevia syytöksiä vastaan. Venäjä torjui Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ehdotuksen turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta "täysin mahdottomana hyväksyä".
Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley varoitti, että ellei YK pysty toimimaan Syyriassa, Yhdysvallat saattaa toimia yksin. Hän ei täsmentänyt, millaisia toimia hän tarkoitti.
Kaasu tappoi tiistaina arviolta ainakin 72 ihmistä Khan Sheikhunin kaupungissa, joka on kapinallisten hallinnassa. Haley esitteli turvallisuusneuvoston kokouksessa kuvia kaasuiskun uhreista ja tuomitsi Venäjän toiminnan.
– Kuinka monen lapsen pitää vielä kuolla ennen kuin Venäjä piittaa? Jos Venäjällä on väittämänsä vaikutusvalta Syyriassa, on heidän käytettävä sitä, Haley sanoi.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ilmoitti jo tunteja ennen kokousta, että esitetty teksti on "täysin mahdoton hyväksyä".
Hänen mukaansa esitys on Syyrian vastainen ja leimaa Syyrian hallituksen syylliseksi ennen asianmukaista tutkimusta.
Kaasuisku tuomittiin jyrkästi myös Brysselissä, jossa 70 valtion edustajat olivat koolla päättämässä lisätuesta sodasta kärsineille. Kokouksessa saatiin kokoon kuuden miljardin dollarin tukilupaukset.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson arvioi kaikkien todisteiden viittaavan siihen, että iskujen taustalla on Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto.
Myös presidentti Donald Trump tuomitsi iskun. Trump otti vastaan Jordanian kuningas Abdullahin Valkoisessa talossa ja sanoi, että isku oli "kauhea" ja "sanoinkuvaamaton" ja "kauhea loukkaus ihmisyyttä vastaan".
Trumpilta kysyttiin, saattaako isku johtaa muutoksiin Yhdysvaltojen Syyrian-politiikassa. Hän sanoi, että asia jää nähtäväksi.
Maailman terveysjärjestö WHO totesi, että joissakin kaasuiskun uhreissa on merkkejä altistumisesta hermokaasulle.
Iskusta tihkuneiden tietojen mukaan uhrit kärsivät muun muassa hengitysvaikeuksista ja he oksensivat ja kouristelivat. Kuolonuhrien lisäksi noin 160 ihmistä altistui kaasulle.
WHO:n mukaan on hyvä syy epäillä, että kyseessä oli kemiallisilla aseilla tehty hyökkäys.
– Tällaiset aseet ovat kiellettyjä kansainvälisen oikeuden mukaan, koska ne edustavat sietämätöntä raakalaismaisuutta, sanoi WHO:n edustaja Peter Salama.
WHO varoitti myös, että Idlibin maakunnan sairaalat eivät toimi kunnolla, koska moni on vaurioitunut taisteluissa.
Syyrian hallitus on kiistänyt kaasun käytön. Venäjä puolusti liittolaistaan ja vakuutti Syyrian ilmavoimien pommittaneen varastoa, jossa kapinalliset säilyttivät kemiallisia aseita.