Uutiset

Käräjäoikeuden tuomioita aiotaan julkaista netissä

Aineistopankki siirtää oikeuslaitoksen asiakirjat biteiksi. Kaisa Salminen siirtelemässä asiakirjoja Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. TS/Timo Jakonen.
Aineistopankki siirtää oikeuslaitoksen asiakirjat biteiksi. Kaisa Salminen siirtelemässä asiakirjoja Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. TS/Timo Jakonen.

Oikeusministeriö suunnittelee julkaisevansa tulevaisuudessa käräjäoikeuksien ratkaisuja verkossa. Suunnitelma liittyy ministeriön suurhankkeeseen, jossa kaikki oikeuslaitoksen asiakirjat siirretään sähköiseen muotoon.

Aineistopankki-nimellä kulkeva dokumenttivarasto on tarkoitus avata aikaisintaan 2016.

Ministeriön mukaan tuomioistuimien ratkaisujen julkaisemislaajuutta ei ole vielä päätetty. Hallitusneuvos Heikki Liljeroos kertoo, että tuomioiden julkaisukriteerit ratkaistaan vasta myöhemmin.

– Tarkoitus on, että verkossa olisivat tuomioistuimen ratkaisut niin riita- kuin rikosasioissa. Meidän pitää kuitenkin pohtia vielä muun muassa tietosuoja-asioita suhteessa sananvapauteen, Liljeroos toteaa.

Oikeuslaitoksen ratkaisut ovat pääsääntöisesti julkisia. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä ne joiltain osiltaan salatuiksi.

Tietohallintojohtaja Max Hambergin mukaan ministeriö ei halua, että päätösten siirtäminen verkkoon lisäisi urkintaa. Jos nykyään haluaa tutustua tuomioon, on mentävä käräjäoikeuteen ja pyydettävä ratkaisu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei ole tarkoitus, että jatkossa naapurit voisivat käydä klikkaamalla katsomassa naapurinsa tuomiot. On totta, että ratkaisut ovat julkisia, mutta nykyään niihin tutustuminen vaatii sen vaivan, että käy oikeustalolta hakemassa tiedot, Hamberg selvittää.

Aineistopankkihanke käynnistyi viime vuonna, ja ministeriön on tarkoitus kilpailuttaa järjestelmätoimittajat kesällä.

Kymmenien miljoonien eurojen hankkeessa on ollut mukana 80 henkilöä oikeuslaitoksesta ja -ministeriöstä.

Ministeriö yrittää välttää valtion it-hankkeita vaivanneet perisynnit eli kustannusten paisumisen ja viivästykset.

– Olemme lähteneet siitä, että tämä on toiminnan kehittämisen hanke, jossa etsimme työskentelyyn tehokkuutta. It-puoli on ollut tähän mennessä sivuseikka, Liljeroos toteaa.

TS

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA

Luitko jo nämä?