Uusin sote-yllätys: Hallitus pohtii voisivatko kunnat sittenkin jatkaa terveydenhuollon tuottajina
Hallituspuolueissa alkaa jälleen tunnelma kiristyä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen äärellä. Valinnanvapaus aiheuttaa edelleen kovaa kissanhännänvetoa. Tällä viikolla on keskusteltu yllättäen siitä, voisivatko kunnat siirtymävaiheessa sittenkin tuottaa edelleen itse omat perustason sote-palvelunsa.
Hallituksen sote-asioita käsittelevän ministeriryhmän jäsen, sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoo tuoneensa asian esille lausuntopalautteen perusteella.
– Lausunnoissa moni kunta on toivonut, että ne voisivat olla palveluiden tuottajana siirtymävaiheessa tai ylipäätäänkin tässä maakuntajärjestäjämallissa. Se on ollut yksi asia, kun olemme miettineet, miten saadaan siirto menemään hyvin, Risikko kertoi perjantaina STT:lle.
Tähän asti uudistuksessa sote-palvelut on ollut määrä siirtää kunnilta maakuntien huolehdittaviksi. Alkuperäisistä suunnitelmista poikkeamista siis harkitaan.
Risikon mukaan lausuntoja käydään nyt huolella läpi.
– Tavoite on, että opposition välikysymykseen vastataan eduskunnassa tiistaina ja siinä saadaan jotakin kerrottua.
Etenkin suuret kaupungit ovat halunneet hoitaa palvelut itse, koska niillä on siihen rahkeet olemassa.
Risikon mukaan hän ei kuitenkaan ole esittänyt oikeutta vain kuudelle suurelle kaupungille, kuten Iltalehti perjantaina uutisoi. Ministeri uskoo hallituskumppaneiden kertoneen asiasta julkisuuteen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti luvata valinnanvapaudesta valmista ensi viikoksi, mutta korjattavaa on vielä roppakaupalla. Lausuntoja tuli yli 600 ja jokaisella lausunnon antajalla on omat toivomuksensa lakiin.
Lakiluonnoksessa puhutaan kahden vuoden siirtymäajasta, mutta Sipilän mukaan sitä on kritisoitu liian lyhyeksi.
Maksusetelijärjestelmää pidetään sosiaali- ja terveysministeriön mukaan useissa lausunnoissa ongelmallisena niin maakunnan järjestämisvastuun toteuttamisen kuin sote-keskuksen kokonaisvastuun kannalta.
Sote-keskuksella olisi kokonaisvastuu maksusetelipalveluista. Lausunnoissa kannetaan suurta huolta myös aikataulusta: monille maakunnille tulee kiire rakentaa sote-keskuksensa.
Suurin osa lausujista on kuitenkin sitä mieltä, että valinnanvapauden laajentaminen edistää asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia omiin palveluihin.