Uutiset

Ruoka-apu perustuu luottamukseen – väärinkäytöksiin puututaan heti

TIMO JAKONEN
Suomessa jaetaan vuosittain ruoka-apua miljoonia kiloja.
Suomessa jaetaan vuosittain ruoka-apua miljoonia kiloja.

Hävikkiruuan lahjoittaminen on helpottunut, mutta samalla ruoka-apua pyytävien järjestöjen ja yhdistysten määrä on kasvanut.

Hävikkiruuan jakaminen hyväntekeväisyyteen kuvaa myös yhteiskunnallista muutosta. Hävikkiruuan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on parempi vaihtoehto, kun heittää käyttökelpoista ruokaa roskiin.

Toisaalta ruoka-avun hakemiseen liittyvä häpeän on tunne on hieman hellittänyt.

– Me saisimme lahjoitusruokaa huomattavasti enemmän, jos vain meillä olisi mahdollisuus hakea sitä, palveluesimies Hanna Kuisma Yhteinen pöytä -verkostosta sanoo.

Yhteinen pöytä -verkosto toimii Vantaalla, jossa heillä on oma hävikkiterminaalinsa. Viime vuonna terminaalin kautta jaettiin ruokaa eri järjestöille ja seurakunnille 1,2 miljoonan kilon verran.

Hävikkiruuan jakamista on helpottanut ja lisännyt erityisesti se, että Evira helpotti ruuan jakeluun liittyviä ohjeistuksia muutama vuosi sitten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosittain Suomessa jaetaan ruoka-apua miljoonia kiloja. Järjestöjen ja yhdistysten lisäksi ruoka-apua tulee EU:lta. EU:n ruokakassien ensimmäinen jakelukierros tälle vuotta on juuri alkanut.

Yksistään EU:n ruoka-apua jaetaan vuosittain yhdestä kahteen miljoonaa kiloa.

K-ryhmään kuuluvat kauppiaat lahjoittivat syömäkelpoista ruokaa hyväntekeväisyyteen viime vuoden aikana kahdeksan miljoonaa kiloa. Edelliseen vuoteen verrattuna lahjoitusruuan määrä nousi 1,8 miljoonaa kiloa.

Kukin kauppias valitsee itsenäisesti sen, minne hän haluaa oman kauppansa syömäkelpoisen ruokahävikkiä lahjoittaa.

– K-kauppiaat lahjoittavat syömäkelpoista ruokahävikkiä pääasiassa paikallisille toimijoille, kuten hyväntekeväisyysjärjestöille ja seurakunnille, vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske Keskon päivittäistavarakaupasta sanoo.

Jäsken mukaan K-ryhmässä kokonaishävikistä lahjoitettavan, syömäkelpoisen ruuan osuus on noin 40 prosenttia.

– Syömäkelvotonta ruokahävikkiä syntyi K-ruokakaupoissa viime vuonna noin 12 miljoonaa kiloa. Suurelta osin syömäkelvottomasta ruokahävikistä valmistettiin biokaasua, jota hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

SOK:n vähittäiskaupan vastuullisuusasiantuntija Senja Forsman sanoo, että heidän ryhmässään lähes 700 myymälää lahjoittaa elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen.

Lahjoituksia saa noin neljäsataa erilaista hyväntekeväisyysjärjestöä.

– Sekä lahjoittavien myymälöiden että hyväntekeväisyyskumppaneiden lukumäärä on noussut joka vuosi. Samalla hyväntekeväisyyteen lahjoitettavien elintarvikkeiden määrä on kasvanut, Forsman sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Forsmanin mukaan hyväntekeväisyys on kuitenkin yksi ja viimeisin askel kaupan hävikin hallinnassa.

– Kaupan kannalta on tärkeää löytää niitä menettelytapoja, joilla hävikkiä voidaan tehokkaasti vähentää etupainotteisesti, sillä hävikki on myös taloudellinen kysymys, hän sanoo.

Arkityössään Kuisma on huomannutkin, että esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen pidentyminen on vähentänyt ruokakaupoista saatavien lahjoitusruokien määriä.

– Kaupoista hävikki on vähentynyt, koska tuotteet saadaan myytyä paremmin, kun kaupat ovat pitempään auki.

Hyväntekeväisyyteen lahjoitettu ruoka on tarkoitettu nimenomaan annettavaksi eteenpäin niille, jotka ruoka-apua tarvitsevat. Lahjoitusruuan myyminen on väärinkäyttöä, johon puututaan heti.

– Meille on tärkeää, että apu kohdistuu oikein, eikä tuotteet päädy jatkomyyntiin, Forsman sanoo.

Samaa asiaa korostaa myös Hanna Kuisma. Hänen mukaansa väärinkäytöksiin puututaan heti, sillä hyväntekeväisyysruuan jakelu on luottamustaloutta.

– Me rohkaisemme yhteistyökumppaneita tuomaan meille tiedoksi, jos heidän tiedossa on sitä, että lahjoitettua ruoka on yritetty myydä eteenpäin.Tällaisia epäilyjä on ollut kuitenkin vähän, hän sanoo.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​