Uutiset

Pisimpään elävät ylipainoiset naiset, joilla on ampiaisvyötärö

TIMO HARJU

Tampereen yliopistossa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan ylipaino tai jopa lihavuus enteilee naisilla vähäisempää kuolleisuutta kuin normaali tai alipaino, kunhan ylimääräiset kilot eivät ole kasautuneet vyötärölle.

Pisimpään elävät siis ylipainoiset, ampiaisvyötäröllä varustetut naiset.

Jo aiempien tutkimusten perusteella alhainen kehonpaino on 90-vuotiaalla suurempi huolenaihe kuolleisuuden kannalta kuin yleinen lihavuus. Keski-ikäisillä ja sitä nuoremmilla tilanne on päinvastainen.

Inna Liskon väitöstutkimuksen keskeinen löydös oli, että keskivartalolihavuus oli yhteydessä niin kuolleisuuteen kuin huonompaan toimintakykyyn etenkin naisilla.

Tutkimuksen mukaan pisimpään elivät naisista ne, joilla pieni vyötärönympärys oli yhdistettynä ylipainoon (painoindeksi 25.0‒29.9 kg/m2) tai alhaiseen tulehdustasoon, joka kuvastaa vähäistä sairauskuormaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miehiä kyseisissä tarkasteluissa oli vain vähän, mutta heillä pieni vyötärönympärys ja normaali paino (painoindeksi 18.5‒24.9 kg/m2) olivat yhteydessä kohonneeseen kuolleisuusriskiin tulehdustasosta riippumatta.

Naisilla, joilla oli suuri vyötärönympärys, oli usein myös heikko toimintakyky. Hyvän toimintakyvyn omaavilla yleinen lihavuus tai keskivartalolihavuus eivät kuitenkaan ennustaneet toiminnanvajavuuksien ilmaantumista. Päivittäistoimintojen vaikeuksia ilmaantui pikemminkin naisille, joiden vyötärönympärys oli pieni.

Väitöstutkimuksen tulokset korostavat alhaiseen painoon liittyviä riskejä. Aliravitsemusta ja alhaista proteiininsaantia tulisi terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa seuloa aktiivisemmin ja ravitsemuksellista tukea tulisi tarjota herkästi.

Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli selvittää yleistä lihavuutta kuvaavan kehon painoindeksin ja keskivartalolihavuutta kuvaavan vyötärönympäryksen yhteyksiä toimintakykyyn ja kuolleisuuteen 90-vuotiailla. Lisäksi selvitettiin tulehdustason ja lihavuuden yhteisiä yhteyksiä kuolleisuuteen. Tutkimuksessa käytettiin Tampereella kerättyä Tervaskannot 90+ -tutkimuksen aineistoa, jossa oli mukana 569 osallistujaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​