Uutiset

Taksikuski ei tarvitse taksamittaria tai kurssia

VESA MOILANEN
Taksitolppa Helsingin rautatieaseman vieressä maanantaina 18. huhtikuuta 2016.
Taksitolppa Helsingin rautatieaseman vieressä maanantaina 18. huhtikuuta 2016.

Liikennevaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön laiksi liikenteen palveluista, joka tunnettiin aiemmin liikennekaarena. Mietinnön mukaan ammattimaisen tieliikenteen hallinnollista taakkaa kevennetään ja lupakiintiöjärjestelmän sääntelyä vähennetään.

Samalla alleviivataan taksiliikenteen laatuvaatimuksia ja ehdotetaan taksinkuljettajan ajolupaan muutoksia hallituksen esitykseen verrattuna. Taksikuskin pitää käydä kokeessa kuten nykyisinkin, mutta kuljettajan ei tarvitse käydä mitään kurssia. Kokeen lopullista muotoa ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Taksiyrittäminen säilyy Suomessa luvanvaraisena. Yrittäjän kotipaikka voi olla vain Suomi, yrityksellä pitää olla suomalainen y-tunnus ja auton pitää olla rekisteröity Suomeen.

Mietinnön mukaan myös viranomaisen hyväksymä auton liikkeeseen perustuva laskutustapa hyväksytään, kunhan verottaja saa tarvittavat tiedot. Liikennevaliokunnan jäsen Jukka Kopra (kok.) sanoo, että käytännössä taksien ja Uberin kaltaisten kyydinjakopalveluiden pitää avata rajapintansa verottajalle, mutta taksamittaria ei vaadita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Taksiliitolla on Valopilkku, johon voi myös lisätä maksamisen. Jos sen rajapinnan avaa verottajalle, se voi korvata taksamittarin, Kopra sanoo.

SDP kritisoi linjausta vastalauseessaan, sillä oppositiopuolueen mielestä takseilta pitäisi jatkossakin vaatia taksamittarit.

Kopran mukaan taksikuljettaja voisi hoitaa laskutuksen myös toiminimen kautta tai henkilökohtaiselle tilille.

Valiokunnassa väännettiin ammattimaisen kuljettajan määritelmästä, josta hallituspuolueet pääsevät yhteisymmärrykseen. Mietinnössä viitataan tulonhankkimistarkoituksessa toimimiseen. SDP kritisoi vastalauseessaan, että ammattimaisen kuljettajan määritelmän pitäisi olla korvausta vastaan toimiminen.

Poliisin, tullin ja Rajavartiolaitoksen valvontaoikeuksia valiokunta käsitteli jo aiemmin, ja esitykseen palautettiin esimerkiksi poliisin oikeudet kuljetuksen keskeyttämiseen ja tiettyihin muihin valvontatehtäviin.

–  On turha väittää, ettei eduskunnalla olisi sananvaltaa hallituksen lakiesityksiin ja hyvä niin, sanoo liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.).

Jalosen mukaan perussuomalaiset ei ollut valmis luopumaan taksialan kaikesta sääntelystä. Hän sanoo, että nyt turhaa sääntelyä poistuu, mutta samalla turvataan suomalaiset kuljetuspalvelut ja mahdollistetaan digitalisaation hyödyntäminen.

Jalosen mukaan taksimatkoille ei säädetä maksimihintaa, mutta asiaan voidaan tarvittaessa puuttua. Uudistuksessa luovutaan taksien määrä- ja hintasääntelystä sekä asemapaikkavelvoitteesta.

–  Uskon, että tarjontaa on paremmin tarjolla missä tarvitaan, kansalaisten kuljetuspalvelut paranevat ja kyydin hinta laskee, Kopra arvioi.

SDP:n liikennevaliokunnan jäsen Satu Taavitsainen taas uskoo maaseudulla palveluiden vähentyvän, kun asemapaikkavelvoitteesta luovutaan. Hän myös uskoo hintojen nousevan, jos yhdelle alueelle jää yksi taksien monopoliyritys ja hintasääntelyä ei ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen esittämät uudistukset on tarkoitus toteuttaa kolmessa vaiheessa. Nyt käsiteltävänä on ensimmäinen vaihe, jolla muun muassa kumotaan takseja sekä henkilö- ja tavarankuljetuksia koskevat lait.