Työkyvyttömyyttä vastaan käydään yhä useammin kuntoutuksella
Vuosittain myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä näyttää vakiintuneen 19 000:n tuntumaan, selviää Eläketurvakeskuksen tuoreista tilastoista. Vielä viime vuosikymmenellä työkyvyttömyyseläkkeelle jäi jopa 25 000 ihmistä vuosittain.
Erityisesti mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on vähentynyt. Viime vuonna masennusperusteiselle eläkkeelle jäi 2 900 ihmistä, kun määrä oli pahimmillaan kymmenen vuotta sitten 4 300. Masennus on kuitenkin edelleen suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.
Nykyään työntekijä yritetään mahdollisuuksien mukaan kuntouttaa takaisin työkykyiseksi eläkkeelle siirtämisen sijaan.
– Tässä on ollut myös kaikennäköisiä ohjelmia, joilla on pyritty tarttumaan aiempaa varhaisemmassa vaiheessa työkykyongelmiin, kertoo Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Mikko Laaksonen.
Laaksosen mukaan esimerkiksi pitkältä sairaslomalta palaamiseen on kehitelty uusia käytäntöjä.
– Ja jos ajatellaan masennusta, niin kyllähän se auttaa siitä sairaudesta toipumisessakin, jos on esimerkiksi osittainen työmahdollisuus ja linkki työelämään säilyy.
Tampereen Seudun Varhaiseläkeläisten puheenjohtaja Ari Kolehmainen kertoo huomanneensa, että eläkepäätöksen saaminen on viime vuosina vaikeutunut ja pitkittynyt.
– Tiedossani on monta henkilöä, jotka ovat täysin työkyvyttömiä mutta viranomaisten silmissä silti työkykyisiä, Kolehmainen kertoo.
Yksikön johtaja Matti Hynninen Kelasta korostaa, että eläkehakemusten hylkäysprosentit ovat nousseet sekä Kelassa että yksityisissä työeläkeyhtiöissä jo pitkään.
– Mutta mitään tarkoitushakuista linjan kiristystä ei ole ollut missään tapauksessa. Sama laki siellä on pohjalla edelleenkin, minkä perusteella me niitä arvioita teemme, Hynninen sanoo.
Kolehmainen pelkää sote-uudistuksen vaikeuttavan tilannetta entisestään.
– Kaikki odottavat kauhulla, että mitä tästä tulee taas.
Työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään keskimäärin 52-vuotiaana.
– Mielenterveyssyistä siirtyneiden keski-ikä on noin 45 vuotta, seitsemän vuotta keskiarvoa alhaisempi, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.
Viime vuonna kaksi kolmesta masennuksen takia eläkkeelle siirtyneestä oli naisia. Mielenterveyden häiriöiden lisäksi naiset jäivät miehiä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi. Miehillä verenkiertoelinten sairaudet sekä vammat ja myrkytykset ovat yleisempiä syitä eläkkeelle jäämiseen kuin naisilla. Kokonaisuutena miesten ja naisten lukumäärässä ei kuitenkaan ollut suurta eroa.