Puolustusministeri Niinistö: Isisin vastainen taistelu jatkuu entiseen malliin
Yhdysvalloissa vieraileva puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi keskiviikkona, että Isisin vastainen taistelu jatkuu entiseen malliin Yhdysvaltojen vallanvaihdoksesta huolimatta. Taistelussa ollaan hänen mukaansa menossa kohti sotilaallista voittoa.
65 maan koalitio oli koolla Washingtonissa kuulemassa presidentti Donald Trumpin suunnitelmia Isisin kitkemiseksi Irakissa ja Syyriassa. Niinistön mukaan suunnitelman suuret linjat olivat samat kuin Trumpin edeltäjän Barack Obaman aikana.
– Kyllä tässä minun nähdäkseni mennään samoilla spekseillä kuin aiemmat kaksi vuotta. Mitään järisyttävää uutta ei tullut, ministeri arvioi.
Koalition kokouksessa keskityttiin Niinistön mukaan suunnittelemaan, minkälaista vakauttamista ja jälleenrakennusta alueelle tarvitaan, kun sotatoimet on saatu päätökseen.
– Taistelu aseilla loppuu pian, mutta humanitäärinen kriisi ei. Katse tulee siirtää tulevaan, hän sanoi.
Puolustusministeri kertoi, että Suomi tarkastelee mahdollisuutta tarjota Irakille poliisikoulutusta osana koalition jälleenrakennustoimia.
– Suomen vinkkelistä poliisikoulutus on tärkeä osa vakauttamista. On Suomen etu, ettei Irakista tulisi niin paljon turvapaikanhakijoita kuin tällä hetkellä tulee.
Tällä hetkellä Suomella on Irakissa noin sata sotilasta muun muassa kouluttamassa peshmerga-joukkoja. Niinistön mukaan Suomi on saanut kiitosta ja positiivista huomiota kokoaan suuremmasta osallistumisestaan ja operaatiolle antamastaan taloudellisesta tuesta.
Niinistö edusti kokouksessa Suomea ulkoministeri Timo Soinin (ps.) sijaisena.
Puolustusministeri tapasi Washingtonin-matkallaan ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen uuden hallinnon edustajia. Hän tapasi muun muassa puolustusministeri James Mattisin ja kuuli ulkoministeri Rex Tillersonin puheen.
– Näiden tapaamisten perusteella en osaa sanoa, että (Yhdysvalloissa) mikään olisi muuttunut. Iso laiva kääntyy hitaasti.
Tillerson on pitänyt Yhdysvaltojen ulkoministeriksi epätyypillisen matalaa profiilia. Niinistö kertoi saaneensa hänestä jämerän kuvan.
– Hänen pitämänsä puhe oli viimeisen päälle viimeistelty. Se eteni johdonmukaisesti ja oli looginen kokonaisuus.
Puhe noudatti Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikan pitkiä linjoja, mutta siinä oli silti otettu huomioon myös uuden presidentin näkemykset.
Niinistö ei halunnut kommentoida Trumpin suunnitelmia Yhdysvaltojen ulkoministeriön rahoituksen leikkaamisesta. Trumpin budjettiesityksessä ulkoministeriön diplomatian ja ulkomaanavun rahoituksesta leikattaisiin 28 prosenttia, mikä tarkoittaisi vähemmän resursseja konfliktin jälkeisten olosuhteiden vakauttamiseen.
Viime kädessä Yhdysvaltojen budjetin laatii kongressi, ja presidentin esitys toimii ainoastaan keskustelunavauksena. Niinistö korostikin, ettei Trump päätä budjetista yksin.
– Budjettia ei ole vielä hyväksytty, joten jää nähtäväksi, tuleeko leikkauksia. Voi hyvin olla, että jatkuu samaan tapaan kuin edellisenä vuonna.
Trump on herättänyt Euroopassa huolta pitkäaikaiset liittolaisuudet kyseenalaistavilla puheillaan. Niinistön mukaan se ei kuitenkaan aiheuta Suomelle paineita hankkia Hornetien tilalle tulevat hävittäjät nimenomaan Yhdysvalloista.
– Suomi tekee hävittäjähankintansa suorituskyky edellä.