Uutiset

Uutisanalyysi: Lähetystöille jätetty harkintavalta tekee kiellosta paljon inhimillisemmän

DREW ANGERER
Matkustajia John F. Kennedyn lentokentällä 6. maaliskuuta 2017.
Matkustajia John F. Kennedyn lentokentällä 6. maaliskuuta 2017.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin maanantaina asettama uusi maahantulokielto jättää Yhdysvaltojen lähetystöille paljon liikkumavaraa tehdä kieltoon tapauskohtaisia poikkeuksia.

Liikkumavara tekee kiellosta selvästi inhimillisemmän. Sen ansiosta kieltoa on myös paljon helpompi puolustaa tarvittaessa oikeudessa.

Valkoisen talon julkaiseman kiellon mukaan maahantulokieltolistan kansalainen voi saada viisumin esimerkiksi vieraillakseen perheenjäsenen luona, joka on Yhdysvaltojen kansalainen tai oleskelee maassa laillisesti, mikäli vierailun epäämisestä koituisi asianosaisille kohtuutonta haittaa. Asetelma on tuttu oikeusjutusta, joka johti Trumpin ensimmäisen maahantulokiellon jäädyttämiseen.

Ensimmäisen maahantulokiellon oikeuteen vieneet osavaltiot vastustivat kieltoa muun muassa sen haitan perusteella, jota kiellosta koituisi osavaltion asukkaille, joilla on läheisiä kieltolistan maissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osavaltiot esittivät oikeudessa myös, että niiden yliopistot kärsivät tutkijoiden ja opiskelijoiden liikkuvuuden rajoittamisesta. Uudessa maahantulokiellossa on useita esimerkkejä poikkeuksista, jotka voivat mahdollistaa tutkijoiden ja opiskelijoiden pääsyn maahan.

Poikkeusesimerkit tuntuvat vastaavan suoraan kritiikkiin, jota julkisuudessa on esitetty ensimmäistä maahantulokieltoa kohtaan.

Niissä on kädenojennuksia amerikkalaisyrityksille, joista monet vastustivat tammikuun kieltoa äänekkäästi. Poikkeuksia voidaan tehdä esimerkiksi tärkeitä liikematkoja varten.

Poikkeus voidaan tehdä myös silloin, jos viisuminhakijalla on aikaisemmin ollut pitkäaikaiseen oleskeluun kuten työntekoon oikeuttava viisumi, mutta hän on ulkomailla kiellon astuessa voimaan ja joutuu hakemaan uutta viisumia voidakseen palata töihin.

Myös Yhdysvaltojen valtionhallinnolle työskennelleet voivat saada poikkeusviisumin. Se on tärkeää Yhdysvaltojen armeijan palveluksessa sota- ja konfliktialueilla työskennelleille paikallisille ihmisille, jotka voivat olla hengenvaarassa synnyinmaassaan siksi, että ovat tehneet yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Eräässä poikkeusesimerkissä mainitaan jopa täysin yleisellä tasolla, että poikkeus voidaan tehdä, jos viisuminhakijan tilanteeseen liittyvät erityiset olosuhteet mistä tahansa syystä siihen oikeuttavat.

Ensimmäistä maahantulokieltoa kritisoivissa uutisartikkeleissa kerrottiin lukuisia koskettavia tarinoita ihmisistä, jotka joutuivat kärsimään kohtuuttomasti kiellon vuoksi. Uudessa kiellossa poikkeuksia on niin paljon, että vastaavanlaisia tarinoita on huomattavasti vaikeampi löytää.

Sillä lienee vaikutusta yleiseen mielipiteeseen ja siihen, kuinka moni lähtee kaduille osoittamaan mieltään kieltoa vastaan.