Uutiset

Uutisanalyysi: Trump puhui aiempaa valoisammin ja sovittelevammin

CHIP SOMODEVILLA
Presidentti Donald Trump pitää puhetta Washingtonissa 28. helmikuuta.
Presidentti Donald Trump pitää puhetta Washingtonissa 28. helmikuuta.

Puhuessaan kongressille presidentti Donald Trump kuulosti enemmän Yhdysvaltain presidentiltä kuin koskaan aikaisemmin.

Puhe oli selvästi valoisampi ja sovittelevampi kuin hänen aiemmat tärkeät puheensa virkaanastujaisissa ja republikaanien puoluekokouksessa, jossa hän otti vastaan puolueen presidenttiehdokkuuden.

Tällä kertaa Trump ei kuulostanut siltä, kuin Yhdysvallat olisi tuhon partaalla, eikä uhonnut voivansa yksin pelastaa maan. Hän ei käyttänyt pelkästään minä-muotoa, vaan monet lauseet olivat me-muodossa. Tuiman ilmeen sijasta hänen kasvoillaan oli lempeä hymy.

Puheen alussa ja lopussa presidentti pyrki yhdistämällä kansaa vetoamalla kaikkiin amerikkalaisiin. Kansa on kuitenkin niin jakaantunut, että hän joutui etsimään yhteisiä nimittäjiä hyvin yleiseltä tasolta.

–  Me vuodamme kaikki samaa verta. Teemme kaikki kunniaa samalle lipulle, hän sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trump pyrki myös rakentamaan siltaa republikaanien ja demokraattien välille. Hän sanoi muun muassa uskovansa, että puolueet voivat tehdä yhteistyötä maahanmuuttolainsäädännön uudistamiseksi. Demokraatit vastustavat jyrkästi hänen kampanjalupauksissaan hahmottelemaa maahanmuuttolinjan tiukentamista ja toimia, joita hän on virkakautensa alussa tehnyt lupaustensa toteuttamiseksi.

Kädenojennuksena demokraateille Trump kertoi kannattavansa vanhempainvapaita parantavan lain säätämistä.

Jyrkät puoluepoliittiset jakolinjat näkyivät kuitenkin istuntosalissa selvästi. Republikaanit keskeyttivät presidentin puheen kerran toisensa jälkeen raikuvin aplodein ja nousivat seisomaan osoittamaan suosiotaan, kun taas demokraatit pysyttelivät pääosin hiljaa.

Presidentti oli kutsunut yleisön joukkoon useita tavallisia kansalaisia, joiden läheinen on kuollut laittomasti maassa olevan maahanmuuttajan väkivallan uhrina. Moni pohti ennakkoon, toisiko hän puheessaan esiin myös kolikon toisen puolen mainitsemalla kaksi intialaista maahanmuuttajaa, joista toinen kuoli ja toinen haavoittui viime viikolla viharikokselta vaikuttavassa ampumisessa.

Trumpin vastustajat syyttävät usein hänen viestivän, että viha on hyväksyttävää. He ovat myös moittineet häntä siitä, ettei hän ole tuominnut riittävän painokkaasti esimerkiksi juutalaisvihaa.

Nyt Trump kuitenkin viittasi heti puheensa alussa sekä intialaisten maahanmuuttajien ampumiseen että juutalaisten kerhotiloihin viime aikoina kohdistuneisiin pommiuhkauksiin.

–  Vaikka olemme kenties poliittisesti jakaantunut kansa, olemme maa joka tuomitsee yhtenä rintamana vihan ja pahuuden kaikissa muodoissaan, hän sanoi.

Trump ojensi kättä myös muslimien suuntaan korostamalla muslimiliittolaisten tärkeyttä Isisin vastaisessa taistelussa.

Vaikka sävy oli uudenlainen, puheessa oli hyvin vähän uutta sisältöä. Trump keskittyi suuriin linjoihin eikä mennyt yksityiskohtiin. Suuret linjat olivat samat, jotka hän toi esille vaalikampanjassaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun puhe oli ohi, demokraatit kävelivät saman tien ulos. Presidentin ympärille kerääntyi pieni ydinjoukko hänen kannattajiaan, joiden suosiossa Trump paistatteli tuttuun julkimotyyliinsä.