Uutiset

Täysin uusia muuntohuumeiden yhdisteitä tulee "hirveällä syötöllä" – kiellettyjä aineita jo 500

Viitisenkymmentä kappaletta erilaisia muuntohuumeita on luokiteltu Suomessa huumausaineiksi.
Viitisenkymmentä kappaletta erilaisia muuntohuumeita on luokiteltu Suomessa huumausaineiksi.

Uudenlaiset ja rakenteeltaan täysin aikaisemmista poikkeavat muuntohuumeet ovat viimeaikoina yleistyneet huumemarkkinoilla.

– Aineiden vaikutukset ovat jonkin perinteisen huumeen kaltaisia, mutta nämä uudet aineet eivät yhdisty kemiallisesti oikein mihinkään aikaisempiin aineisiin, sanoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.

Uusien ja tuntemattomien aineiden vuoksi myös terveydenhuollossa on vaikeampi reagoida esimerkiksi yliannostuksiin.

Viime vuonna markkinoilla havaittiin jopa morfiiniakin vahvempaa ainetta. Synteettiset opioidit voivat lamata hengityksen ja ne ovatkin aiheuttaneet Suomessa jo useampia kuolemantapauksia.

Yhteensä kiellettyjä aineita on Suomessa noin viisi sataa, ja Pihlaisen mukaan lisää tulee kasvavaan tahtiin, säännöllisen epäsäännöllisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi on tilanteesta huolissaan.

– Uusia yhdisteitä tulee hirveällä syötöllä, Saukoniemi sanoo.

Viranomaiset ovatkin Saukoniemen mukaan uusien aineiden suhteen aina hieman jäljessä, sillä kielletty aineyhdiste on pitänyt löytää ja listata laittomaksi, jotta henkilöä voidaan rangaista.

Huumeiden yhdisteitä muutetaankin tämän vuoksi jatkuvasti.

Fimean ylitarkastaja Pihlaisen mukaan aineesta tehdään laillinen muuttamalla sen molekyylirakenne, ja jo pienikin muutos voi riittää aineen laillistamiseksi.

Sinänsä tilanne on Saukoniemen mukaan kuitenkin parantunut vuosikymmenen taitteesta, että uusia aineita saadaan nyt listoille aiempaa nopeammin.

Muuntohuumeista laaditaan kahdenlaisia listoja, huumausaineista ja kielletyistä psykoaktiivisista aineista, eli KKP-aineista.

Huumausaineiksi muuntohuumeita on Suomessa luokiteltu viitisenkymmentä kappaletta ja niistä saatavat rangaistukset tulevat perinteisistä huumausainerikoksista.

Vuonna 2014 myös KKP-aineet siirtyivät lääkelain piiristä huumausainelakiin. Näitä kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä psykoaktiivisia aineita on luetteloitu Suomessa jo yhteensä 459 kappaletta.

KKP-aineiden kohdalla pyritään puuttumaan lähinnä maahantuontiin ja aineiden leviämiseen, ja niitä koskevien kieltojen rikkomisesta puhutaan rikoslain luvussa terveyttä ja turvallisuutta vaarantavina rikoksina.

Muuntohuumeiden vaikutukset pyritään kemiallista rakennetta muuttamalla saamaan samanlaisiksi kuin perinteisemmillä huumausaineilla.

Näistä yleistyvät kuitenkin laajemmin vain harvat yhdisteet, kuten MDPV ja Alfa PVP, joilla ei Pihlaisen mukaan edes ole markkinoilla erityisen hyvä maine.

– Vaikka käyttäjä ei olisi edes erityisen mieltynyt niihin, voi näihin aineisiin kuitenkin jäädä ja jäädään koukkuun, Pihlainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Synteettisiä kannabinoideja Suomessa on toistaiseksi esiintynyt vain vähän. Maailmalla yleistyvät varsinkin opioidit, mutta Suomi ei seuraa tässä maailman huumemarkkinoita.

– Emmekä edes Euroopan trendejä. Olemme sillä tavalla yksilöllisiä muuntohuumeiden kysynnän suhteen.

Suurin osa muuntohuumeista saapuu Suomeen Aasiasta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​