Täysin uusia muuntohuumeiden yhdisteitä tulee "hirveällä syötöllä" – kiellettyjä aineita jo 500
Uudenlaiset ja rakenteeltaan täysin aikaisemmista poikkeavat muuntohuumeet ovat viimeaikoina yleistyneet huumemarkkinoilla.
– Aineiden vaikutukset ovat jonkin perinteisen huumeen kaltaisia, mutta nämä uudet aineet eivät yhdisty kemiallisesti oikein mihinkään aikaisempiin aineisiin, sanoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.
Uusien ja tuntemattomien aineiden vuoksi myös terveydenhuollossa on vaikeampi reagoida esimerkiksi yliannostuksiin.
Viime vuonna markkinoilla havaittiin jopa morfiiniakin vahvempaa ainetta. Synteettiset opioidit voivat lamata hengityksen ja ne ovatkin aiheuttaneet Suomessa jo useampia kuolemantapauksia.
Yhteensä kiellettyjä aineita on Suomessa noin viisi sataa, ja Pihlaisen mukaan lisää tulee kasvavaan tahtiin, säännöllisen epäsäännöllisesti.
Myös Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi on tilanteesta huolissaan.
– Uusia yhdisteitä tulee hirveällä syötöllä, Saukoniemi sanoo.
Viranomaiset ovatkin Saukoniemen mukaan uusien aineiden suhteen aina hieman jäljessä, sillä kielletty aineyhdiste on pitänyt löytää ja listata laittomaksi, jotta henkilöä voidaan rangaista.
Huumeiden yhdisteitä muutetaankin tämän vuoksi jatkuvasti.
Fimean ylitarkastaja Pihlaisen mukaan aineesta tehdään laillinen muuttamalla sen molekyylirakenne, ja jo pienikin muutos voi riittää aineen laillistamiseksi.
Sinänsä tilanne on Saukoniemen mukaan kuitenkin parantunut vuosikymmenen taitteesta, että uusia aineita saadaan nyt listoille aiempaa nopeammin.
Muuntohuumeista laaditaan kahdenlaisia listoja, huumausaineista ja kielletyistä psykoaktiivisista aineista, eli KKP-aineista.
Huumausaineiksi muuntohuumeita on Suomessa luokiteltu viitisenkymmentä kappaletta ja niistä saatavat rangaistukset tulevat perinteisistä huumausainerikoksista.
Vuonna 2014 myös KKP-aineet siirtyivät lääkelain piiristä huumausainelakiin. Näitä kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä psykoaktiivisia aineita on luetteloitu Suomessa jo yhteensä 459 kappaletta.
KKP-aineiden kohdalla pyritään puuttumaan lähinnä maahantuontiin ja aineiden leviämiseen, ja niitä koskevien kieltojen rikkomisesta puhutaan rikoslain luvussa terveyttä ja turvallisuutta vaarantavina rikoksina.
Muuntohuumeiden vaikutukset pyritään kemiallista rakennetta muuttamalla saamaan samanlaisiksi kuin perinteisemmillä huumausaineilla.
Näistä yleistyvät kuitenkin laajemmin vain harvat yhdisteet, kuten MDPV ja Alfa PVP, joilla ei Pihlaisen mukaan edes ole markkinoilla erityisen hyvä maine.
– Vaikka käyttäjä ei olisi edes erityisen mieltynyt niihin, voi näihin aineisiin kuitenkin jäädä ja jäädään koukkuun, Pihlainen sanoo.
Synteettisiä kannabinoideja Suomessa on toistaiseksi esiintynyt vain vähän. Maailmalla yleistyvät varsinkin opioidit, mutta Suomi ei seuraa tässä maailman huumemarkkinoita.
– Emmekä edes Euroopan trendejä. Olemme sillä tavalla yksilöllisiä muuntohuumeiden kysynnän suhteen.
Suurin osa muuntohuumeista saapuu Suomeen Aasiasta.