Turun seudun kulttuuri

Suomen maatalousmuseo Sarka saa 100 000 euroa Kulttuurirahastolta

RIITTA SALMI
Loimaan Sarka-museo saa Suomen kulttuurirahastolta 100 000 euroa Viikki-näyttelyn toteuttamiseen.
Loimaan Sarka-museo saa Suomen kulttuurirahastolta 100 000 euroa Viikki-näyttelyn toteuttamiseen.

Suomen kulttuurirahasto on myöntänyt Loimaalla sijaitsevalle maatalousmuseo Saralle 100 000 euron apurahan niin sanotun Viikki-hallin näyttelyn toteuttamiseen.

Helsingin yliopistomuseon alainen Viikin maatalousmuseo perustui alun perin yliopisto-opetusta varten koottuun kokoelmaan. Museon käyttö maataloudellisen opetuksen apuna väistyi ajan kuluessa, ja Viikin maatalousmuseon toiminta hiljeni.

Kun Viikin maatalousmuseon rakennus talvella 2016 vaurioitui pahasti, oli sen sisältämä kansallisesti arvokas esineistö tuhoutua. Helsingin yliopistomuseossa ymmärrettiin kokoelman arvo sekä kulttuuri- että maataloushistoriallisesti, ja museo käytti valtavasti voimavarojaan sen pelastamiseksi jälkipolville.

Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistomuseo ovat päättäneet siirtää lahjoituksena Viikin kokoelman Suomen maatalousmuseolle, jossa se tulee saamaan pysyvän säilytyksen ja huolenpidon. Kokoelmaa varten Senaatti-kiinteistöt rakentaa uuden näyttelyhallin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen Kulttuurirahaston myöntämä apuraha kohdentuu Viikki-hallin kohderyhmäpainotetun näyttelytoiminnan käynnistämiseen sekä hallin opetustilan varustamiseen. Apurahan turvin Viikki-hallin näyttelystä rakennetaan muistelu- ja oppimisympäristö, joka vahvistaa Saran museopedagogiikkaa sekä antaa valmiuden vastata yhä laajempiin museoihin kohdistuviin yhteiskunnallisiin vaateisiin.

Kohderyhminä ovat erityisesti vanhusväestö sekä koululaiset ja opiskelijat.

Suomen maatalousmuseo Sarka on valtakunnallinen maatalouden erikoismuseo, joka on ollut avoinna yleisölle vuodesta 2005. Museon kokoelma-, näyttely- ja tapahtumatoiminta on aktiivista ja museon pyrkimyksenä on tarjoilla maatalouden historiaa ymmärrettävästi eri kohderyhmille.

Kulttuurirahasto jakoi 25 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut 25 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle. Suurpalkinnot, kukin 30  000 euroa, saivat näyttelijä Anna Paavilainen, filosofi Veikko Rantala ja arkkitehti Jenni Reuter.

Apurahoja Kulttuurirahasto jakoi vuosijuhlassaan yhteensä 1  108. Suurimmat 150  000 euron apurahat myönnettiin koulukiusaamista vastustavalle Intomieliset-yhdistykselle, Musiikin edistämissäätiölle, Helsingin Barokkiorkesterin yhdistykselle sekä filosofian tohtori Ville Kivimäelle ja työryhmälle suuria tietokanta-aineistoja sodan kokemushistoriassa käsittelevään tutkimukseen.