Uutiset

Pence vakuuttaa USA:n sitoutumista EU-yhteistyöhön

STEPHANIE LEQOCQ
Mike Pence vierailee Euroopassa.
Mike Pence vierailee Euroopassa.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vakuuttaa Yhdysvaltain sitoutumista yhteistyöhön EU:n kanssa. Pence on tänään tavannut EU:n korkeinta johtoa Brysselissä.

Pence ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa Pence tähdensi Yhdysvaltain ja EU:n yhteistä perintöä ja tavoitteita rauhan ja hyvinvoinnin hyväksi.

Tusk kertoi kysyneensä kolme kysymystä Yhdysvaltain uuden hallinnon näkemyksistä muun muassa kansainvälisessä yhteistyössä.

–  Sain kolmen kertaa vastauksen "kyllä", Tusk kertoi ja sanoi Euroopan luottavan Yhdysvaltain yksiselitteiseen tukeen.

Tuskin mukaan tapaaminen tuli todella tarpeeseen. Viime kuukauden aikana Yhdysvalloissa ja EU:ssa on hänen mukaansa tapahtunut liikaa, jotta voitaisiin teeskennellä, että kaikki on aivan kuten ennen.

Pence ilmaisi Yhdysvaltain osanoton Brysselissä viime vuonna tehdyistä terroriteoista ja tähdensi yhteistyön jatkamista terrorismin vastaisessa taistelussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän puuttui myös Euroopan turvallisuustilanteeseen. Hän lupasi Yhdysvaltain jatkavan tukeaan Puolalle ja Baltian maille sotilasliitto Natossa.

Venäjää Yhdysvallat pitää edelleen vastuullisena Ukrainan tilanteesta ja vaatii Venäjää Minskin sopimuksen mukaisesti toimimaan väkivallan lopettamiseksi Itä-Ukrainassa. Hän myös kehotti osapuolia noudattamaan uusinta tulitaukosopimusta.

–  Mutta etsimme myös uusia tapoja löytää uutta yhteistä pohjaa Venäjän kanssa, minkä presidentti Donald Trump uskoo olevan mahdollista.

Donald Tuskin ohella Pence on tavannut EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin. Hänen on määrä tavata tänään myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.