Talous

Pörssiyhtiöiden katse on kääntynyt kasvuun

ALEXANDER BELENKY
Nokian Renkaat hyötyy Venäjän markkinoiden elpymisestä.
Nokian Renkaat hyötyy Venäjän markkinoiden elpymisestä.

Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kääntyi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvuun, ilmenee S-Pankin pörssimittari-selvityksestä.

Tähän saakka yritykset ovat puolustaneet tuloksiaan kulukuureilla. Tämä näyttäisi nyt päättyneen monessa yrityksessä. Kasvu on kuitenkin vielä varovaista.

–  Isoissa yhtiöissä ei ole kasvuraketteja. Liikevaihtojen kasvu on ollut kohtalaisen maltillista. Sen sijaan pienemmissä yhtiöissä on ollut kovia kasvajia, kertoo S-Pankin analyytikko Aaron Kaartinen.

Suurimmista yhtiöistä hän mainitsee Nesteen ja Nokian Renkaat. Nesteen liikevaihtoon vaikuttaa öljyn hinta. Nokian Renkaat hyötyy Venäjän markkinoiden elpymisestä. Myös teräsyhtiö Outokumpu on päässyt kasvu-uralle metallien hintojen käännyttyä nousuun.

Pienemmistä yhtiöistä kovia kasvajia ovat muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava Pihlajalinna sekä terveysteknologiayritys Revenio.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Pienempiä kasvuyhtiöitä on aika paljon, Kaartinen arvioi.

Kaartisen mukaan liikevaihdon kasvu on ollut hintavetoista. Myynnin määrä ei ole niinkään kasvanut. Poikkeuksena on rakentaminen.

–  Rakennussektorin voisi nostaa sellaisena, missä on aitoa volyymin kasvua, hän sanoo.

Rakentamisen elpymisestä ovat päässeet nauttimaan muun muassa YIT ja SRV sekä konevuokraamot Cramo ja Ramirent.

Kaartisen mukaan myös kaupassa näkyy selkeästi piristymistä. Ei kuitenkaan voi sanoa, että kauppa olisi kovassa vedossa, mutta parannusta on näkyvissä verrattuna viime vuosien heikkoon kehitykseen.

–  Kaupan uudet nimet, kuten Verkkokauppa.com ja Tokmanni, ovat tosi mielenkiintoisia.

Yhtiöt toimivat aloilla, joilla on trendinomaista kasvua. Nettikauppa ja halpamyymälät ovat lisänneet suosiotaan.

Päätoimialoista konepajateollisuudella menee edelleen heikosti. Sen sijaan metsäteollisuus porskuttaa. Metsäteollisuutta auttaa euron heikentyminen suhteessa dollariin, sillä esimerkiksi sellukauppaa käydään dollareissa.

–  Samasta tuotevolyymista saadaan parempi hinta suhteessa kilpailijoihin, eli se on enemmän kannattavuuteen vaikuttava tekijä, Kaartinen sanoo.

Nokia pörssin ylivoimaisesti suurimpana yrityksenä vaikuttaa voimakkaasti, kun lasketaan yhteen kaikkien yhtiöiden liikevaihdot. Nokian liikevaihto putosi 13 prosenttia vuoden takaisesta. Pörssiyritysten yhteenlaskettu liikevaihto kohosi loka-joulukuussa 1,1 prosenttia, mutta ilman Nokiaa kasvua kertyi 3,8 prosenttia.

Sama pätee liikevoittoon. Yhteenlaskettu liiketulos kääntyi loppuvuonna laskuun, mutta ilman Nokian tulospudotusta yhteenlaskettu liikevoitto nousi 2,4 prosenttia toissa vuodesta.

S-Pankin tarkastelussa oli mukana yhteensä 88 pörssiyhtiötä.