Sisäministeriö: Lisääntynyt vihapuhe ja valeuutiset lietsovat ääriliikkeitä
Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmiksi, toteaa sisäministeriö. Ministeriö nostaa väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessaan esille muun muassa äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan.
– Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kaltainen, ääri-ideologian fanaattisista tunnustajista koostuva ryhmä on aina periaatteessa vaarallinen -- Vastarintaliike on jo todistanut oman väkivaltapotentiaalinsa käytännössä, katsauksessa sanotaan.
Ministeriö viittaa syyskuiseen tapaukseen, jossa vastarintaliikkeen jäsen potkaisi ohikulkijaa Helsingin Asema-aukiolla. Uhri sai vakavan päävamman ja kuoli myöhemmin. Potkaisija tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankeuteen.
Ministeriön mukaan vastarintaliikkeen jäsenillä vaikuttaa olevan hyvin matala kynnys käyttää väkivaltaa arvostelijoitaan kohtaan.
– Liike pitää vastustajinaan erityisesti poliittisen spektrin vastakkaista laitaa edustavia tahoja. Kohteeksi voi valikoitua kuitenkin kuka tahansa eri tavalla ajatteleva ja järjestön näkökulmasta vääränlaista Suomea edustava henkilö, katsauksessa sanotaan.
Ministeriö varoittaa lisääntyneestä vihapuheesta ja valeuutisista. Ministeriön mukaan ne luovat kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ääriliikkeille.
– Faktojen ja mielipiteiden välinen ero on hämärtynyt -- Viha- ja väkivaltapuheella luodaan oikeutusta aatteelliselle väkivallalle.
Ministeriön mukaan terrori-iskujen uhan taso Suomessa on ennallaan. Ministeriö viittaa väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa Suojelupoliisin uhka-arvioon, jota on päivitetty viimeksi marraskuussa 2015. Tuolloin Supo arvioi, että terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala, mutta yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut.
Sisäministeriön mukaan myöskään Suomesta Syyrian, Irakin tai Somalian konfliktialueille lähteneiden vierastaistelijoiden tilanteessa ei viime vuonna tapahtunut merkittävää muutosta. Viranomaiset ovat tunnistaneet lähes 80 lähtijää, mutta todellinen määrä on suurempi. Heistä vähintään 15 on saanut surmansa taisteluissa.
Suurin osa vierastaistelijoista on liittynyt terrorijärjestö Isisiin. Ministeriön mukaan takaisin Suomeen palanneisiin liittyy vakava väkivallan uhka, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.
Myös konfliktialueilta tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä kapinallis- tai terroristiryhmien jäseniä. Mitä pidempään konflikti jatkuu, sitä todennäköisempää ministeriön mukaan on, että turvapaikanhakijoiden joukossa on niitä, jotka ovat osallistuneet jollain tapaa aseelliseen toimintaan.