Uutiset

Ja jouhikko soi – katso video Maestron ja Fiktion kansanmusiikki-ilottelusta

Kansanmusiikin abc tutustuttaa lapsia ja aikuisiakin suomalaiseen kansanmusiikkiperinteeseemme musiikin, tarinallisuuden ja huumorin keinoin. Videolla soitetaan kovaa, joten ruuvaa äänenvoimakkuus sopivaksi.

– Ähtävän harppu, rapapalli, suomalainen säkkipilli, jouhikko, luuhuilu, viulu, kantele, luettelee Maestro Markus eli Markus RantanenKansanmusiikin abc -esityksessä nähtäviä ja kuultavia kansansoittimia.

Kansanmusiikkilinjalta Sibelius-Akatemiasta valmistunut Rantanen ja nuoriso-ohjaaja ja kirjailija Marko Laihinen ovat jo aiemmin tehneet yhdessä Maestro Markuksen ja tohtori Fiktio Faktan hahmoilla ja konseptilla kouluvierailuja ja kiertueita. Nyt kirjastoissa ja keväällä myös Seikkailupuiston Timantissa nähtävä Kansanmusiikin abc tutustuttaa lapsia ja aikuisiakin suomalaiseen kansanmusiikkiperinteeseemme musiikin, tarinallisuuden ja huumorin keinoin.

– Meillä on valtavan rikas musiikillinen perinnesävelmistö, ehkä maailman rikkain. Esittelemme sitä historiallisin kulmin, mutta lapset huomioivaan humoristiseen sävyyn. Minun hahmoni Maestro Markus on tässä asiantuntija, ja Fiktio Fakta esittää vähän hassujakin kysymyksiä, joihin lapset tai kuka tahansa muukin voivat samastua, Rantanen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Äkkiseltään ajateltuna monen suhde kansanmusiikkiin voi olla melko etäinen nykyään, ja käsitys siitä saattaa liittyä tanhuun ja vanhojen pappojen pelimannisoittoon – mikä on Rantasen mukaan täysin ok, mutta vain yksi puoli kansanmusiikista.

– Itse koen, että kansanmusiikki on erittäin joustava ja luovuuteen ruokkiva musiikin muoto. Sitä voi soitella itsekseen pienellä pillillä tai isossa porukassa monenmoisin soittimin. Pohjoismaisen kansanmusiikin soittimia on ainakin satakunta ja lähtökohta on usein yksinkertaisissa ja helposti omaksuttavissa sävelmissä ja runolauluissa.

FAKTA

Kansanmusiikin abc -kirjastokiertueen aikataulu:

Maaria pe 3.2. klo 9

Saaga ma 6.2. klo 9

Runosmäki ke 8.2. 9

Nummi pe 10.2. klo 10

Jyrkkälä ke 8.3. 10

Pansio to 9.3. klo 9

Lauste to 30.3. klo 9

Skanssi, Monitori to 30.3. klo 13

Varissuo ke 5.4. klo 9

Ilpoinen ke 12.4. klo 10

Hirvensalo to 13.4. klo 10

Vasaramäki to 20.4. klo 9

Näytä lisää
Lue koko juttu Turun Sanomista tai näköislehdestä.
TS/JORI LIIMATAINEN
Fiktio Faktan (Marko Laihinen, vas.) ja Maestro Markuksen (Markus Rantanen) kiertueilla ennakkoluulot kansanmusiikkia kohtaan hälvenevät, kun lapset pääsevät tutustumaan kansanlauluihin ja harvinaisiin soittimiin.
Fiktio Faktan (Marko Laihinen, vas.) ja Maestro Markuksen (Markus Rantanen) kiertueilla ennakkoluulot kansanmusiikkia kohtaan hälvenevät, kun lapset pääsevät tutustumaan kansanlauluihin ja harvinaisiin soittimiin.