Starbucks ja Uber boikottiin maahantulokieltokantojen vuoksi
Amerikkalaiskuluttajat julistavat sosiaalisessa mediassa alkaneensa boikotoida kahvilaketju Starbucksia ja taksipalvelu Uberia – päinvastaisista syistä.
Kumpikin boikotti liittyy presidentti Donald Trumpin perjantaina asettamaan maahantulokieltoon. Starbucksille ovat kuitenkin raivostuneet maahantulokiellon kannattajat ja Uberille sen vastustajat.
Töitä pakolaisille
Starbucksin toimitusjohtaja Howard Schultz kertoi sunnuntaina yrityksen työntekijöille kirjeessä, että Starbucks on päättänyt palkata viiden vuoden sisällä 10 000 pakolaista protestiksi maahantulokiellolle. Pakolaisten on määrä saada töitä Starbucksin kahviloissa eri puolilla maailmaa.
Schultzin mukaan pakolaisten palkkaaminen aloitetaan Yhdysvalloissa, ja etusijalla ovat pakolaiset, jotka ovat työskennelleet lähtömaassaan Yhdysvaltojen armeijan palveluksessa esimerkiksi tulkkeina.
Moni yhdysvaltalaiskuluttaja raivostui päätöksestä ja ilmaisi sosiaalisessa mediassa päättäneensä boikotoida yritystä, joka antaa töitä mieluummin pakolaisille kuin amerikkalaisille. Keskusteluun asiasanalla #boycottstarbucks liittyivät pian kuitenkin myös maahantulokiellon vastustajat, jotka ilmaisivat Starbucksille tukeaan.
Kyytejä lentokentälle
Uber puolestaan sai maahantulokiellon vastustajien vihat niskoilleen mainostamalla edullisia kyytejä New Yorkin lentokentälle samaan aikaan, kun kaupungin taksit kiersivät kentän kaukaa protestoidakseen kieltoa.
Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick yritti paikata vahinkoa lupaamalla Facebookissa ja Twitterissä taloudellista tukea ja lakiapua Uber-kuljettajille, jotka ovat jääneet maahantulokiellon vuoksi jumiin Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolelle. Hän ei kuitenkaan onnistunut kääntämään boikottikeskustelun suuntaa.
Monet boikotoijat sanovat sosiaalisessa mediassa siirtyneensä käyttämään Uberin kilpailijaa Lyftiä. Myös Lyft on ottanut kantaa maahantulokieltoon: toimitusjohtaja Logan Green lupasi sunnuntaina Twitterissä, että yritys lahjoittaa neljän vuoden sisällä miljoona dollaria maahantulorajoituksia vastaan taistelevalle ACLU-järjestölle.