Uutiset

Maakuntaliitot luottavat korruptioasioissa maalaisjärkeen

Maakuntaliitoilla ei ole eettistä ohjeistusta siitä, minkälaisia lahjoja tai matkoja yrityksiltä voidaan ottaa vastaan. Useat maakuntajohtajat kertovat, että liitoissa luotetaan työntekijöiden omaan arviointikykyyn. – Meillä ei ole mitään ohjeistusta virkamiehille eikä hallinnon jäsenille, mutta me käytämme maalaisjärkeä, kertoo Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Maakuntaliiton työntekijöille ja hallinnolle osoitettuja kutsuja pohditaan hänen mukaansa tarvittaessa johtoryhmässä.

Eettisen ohjeistuksen tarve nousi esiin Ilkka Kanervan (kok) ja Nova-johtajien keskiviikkona saamien tuomioiden vuoksi. Kanerva toimii Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana.

Maakuntaliitot päättävät maakuntakaavasta, joka määrää maankäytön suuren linjan. Kaavassa päätetään esimerkiksi kauppakeskusten ja energialaitosten sijainnista.

Uutisointi Kanervan tapauksesta on saanut maakuntaliitot varpailleen.

Hämeen maakuntajohtaja Juhani Honka kertoo, että liitossa tarkistettiin toimintoja, kun kohu Kanervan ympärillä kiihtyi kolmisen vuotta sitten.

– Näiden asioiden kanssa pitää olla tarkkana. Kun tämä Kanerva-case alkoi, hälytyskellot soivat aika lailla joka puolella.

Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala puolestaan kertoo, että pahimman vaalirahakohun aikana seminaarilippujen ostokriteereitä tiukennettiin.

– Lähtökohta on se, että maksamme ne kulut, joita meistä aiheutuu, Rajala sanoo.

Virkamiesten osalta lahjojen vastaanottamista rajoittaa myös virkamieslaki. Laki kieltää taloudellisten tai muiden etujen vastaanottamisen, jos luottamus virkamieheen voi tästä heikentyä.

STT kysyi ohjeistuksesta Lapin, Kainuun, Satakunnan, Hämeen, Etelä-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakuntajohtajilta.

TS–STT