Uutiset

Pikaraitiotien rakentaminen voi alkaa Turussa jo 2015

Pikaraitiotien rakentaminen voi käynnistyä Turussa jo kolmen vuoden kuluttua, sillä valtio on ottamassa myönteisen kannan hankkeen rahoitukseen. Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ehdottavat valmisteilla olevaan liikennepoliittiseen selontekoon kohtaa, jonka mukaan Turun, Tampereen ja Helsingin seudut saisivat 30 prosentin tuen metron tai pikaraitiotien rakentamiseen. Virkamiesten kantoja hiotaan vielä ministerityöryhmässä ennen selonteon antamista eduskunnalle.

– Emme me mitään yli-investointeja tietenkään lähtisi tukemaan. Edellytyksenä on, että kaupunkien maankäyttöä ja asumista kehitetään raideliikenteen varaan, liikenneneuvos Piia Karjalainen ministeriöstä korostaa.

Turun valtuusto otti jo joulukuussa 2009 kannan, jonka mukaan pikaraitiotie toteutetaan, kunhan rahoitukselliset ja kaavalliset edellytykset ovat toteutuneet. Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen (sd) mukaan rakennustyöt voisivat ripeimmillään lähteä liikkeelle yhtä aikaa Tampereen kanssa eli vuoden 2015 tienoilla. Turku on jo käynnistänyt yleissuunnittelun, jonka on määrä valmistua vuonna 2013.

Tällä hetkellä vain yksi linja täyttää kannattavuuskriteerit eli riittävän asukasmäärän linjakilometriä kohden.

Se ulottuisi Runosmäestä Turun keskustan kautta Varissuolle. Raision ja Kaarinan keskustoista pääsisi ratikkakyydillä Turkuun vasta joskus vuoden 2025 paikkeilla.

Virtasen karkea arvio on, että ensimmäisen linjan rakentaminen voisi maksaa suunnilleen 150 miljoonaa euroa. Jos nyt esitetty rahoituslinja toteutuu, Turun kontolle voisi jäädä sata miljoonaa ja valtion noin 50 miljoonaa.

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA