Paikalliset

Vintagebloggaaja teki kirjan joulusta

TS/LENNART HOLMBERG
Hopeapeilin joulu -tietokirjan tekijä Elina Teerijoki ja Liedon Vanhalinnan kuusi. Oman joulupuunsa 1950–60-lukujen ystävä koristelee mieluiten värikkäillä, sopivan kitseillä muovipalloilla.
Hopeapeilin joulu -tietokirjan tekijä Elina Teerijoki ja Liedon Vanhalinnan kuusi. Oman joulupuunsa 1950–60-lukujen ystävä koristelee mieluiten värikkäillä, sopivan kitseillä muovipalloilla.

Kun Elina Teerijoen äitiysloma vuosi sitten loppui, hän alkoi pohtia, mihin todella haluaisi ryhtyä. Vastaus löytyi helposti.

Vapaana toimittajana ja tietokirjailijana työskentelevä turkulainen oli aina rakastanut joulunviettoa. Myös vintageteemaiseen Hopeapeili-blogiinsa Teerijoki oli kirjoittanut usein suosikkijuhlastaan. Materiaalia siis riitti kirjaan, joka on nyt saatu painosta ja jonka kuvitus on Niina Tanskasen käsialaa. Teos luo katsauksen joulunviettoon etenkin 1950–1970-luvuilla.

Miksi juuri nämä vuosikymmenet? Haastattelussakin kirjailijalla on yllään elegantti, viininpunainen 1950-luvun asu. Teerijoki vastaa, että estetiikan lisäksi 1950-luvussa kiinnostaa joulun modernisaation alkaminen, jonka elintason nousu sai aikaan.

Myös Teerijoen omiin lapsuuden jouluihin 1970-luvulla sisältyi yllättävän paljon aineksia parin vuosikymmenen takaa:

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vietin lapsuuden joulut mummoloissa, jotka sijaitsivat sen ajan kerrostaloissa. Koristeet ja sisustus olivat myös enimmäkseen 1950–60-luvuilta.

Kirjailija mainitsee kaupunkilaismummoloistaan esimerkkejä, jotka varttuneempi lukija tunnistaa vaivatta: tiikkiset kynttilänjalat, kulhot täynnä saksanpähkinöitä ja vihreitä kuulia, kuusen latvasta valuvat lamettaryöpyt ja valtavat saumapallot, joista lapset peilasivat itseään.

Värikkäät saumapallot kuuluvat myös vintagekeräilijän omaan koristekokoelmaan, joka innoitti kirjan tekijää. Säihkyvät muovikoristeet, joita suomalainen Weiste Oy edelleen valmistaa, yleistyivät suomalaisten joulukuusissa etenkin 1960-luvulla.

Kirjassaan Teerijoki tuo aarteet tähän päivään.

– Kirjan kannessa oleva kranssi on itse muovikoristepalloista tehty. Se oli kotonamme esillä jo viime jouluna, koska meillä ei ollut kuusta. Syynä yksi juuri kävelemään oppinut lapsi ja kissa, Teerijoki sanoo nauraen.

Joulupalloista tehdyt kranssit ovat paitsi kuusenkorvikkeita, myös suurinta huutoa juuri nyt. Teerijoki tarjoaa kirjassaan helpon kranssinteko-ohjeen.

Kirjasta löytyy myös muita koristeiden ja lahjojen askarteluohjeita, joihin kirjailija tyylilleen uskollisena kannustaa käyttämään kierrätysmateriaaleja.

– Kannattaa katsoa, mitä kaapeista ja kirppiksiltä löytyy ennen kuin lähtee ostamaan askartelutarpeita kaupasta, Teerijoki sanoo ja hyödyntää ompeluohjeissaan muun muassa vanhoja joululiinoja.

Jouluruokareseptejä Teerijoki antaa kirjassaan useampia tutusta rosollista jouluhärkismurekkeeseen ja glögiskumppaan.

Selatessaan vanhoja aikakauslehtiä teostaan varten kirjailija teki kutkuttavan huomion. Jo vuosikymmeniä sitten lehtien sivuilla toistuivat jutut, joissa toppuuteltiin ihmisiä yltiöpäisestä lahjojen hamstraamisesta ja syömisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joulutapahtuma

Elina Teerijoki kertoo joulunvietosta 1950–70-lukujen tapaan Liedon Vanhalinnan joulutapahtumassa sunnuntaina 27.11. klo 13–14. Vanhalinnassa on klo 12–16 tarjolla myös mm. hevoskärryajelua ja joulukoristeiden askartelupaja (5e). Joulupuoti, tallin joulukahvila sekä museo ja näyttelyt ovat avoinna.

Elina Teerijoen blogi: hopeapeili.blogspot.fi