Uutiset

Viron ulko- ja puolustusministerit vaihtuvat

Viron uuden hallituksen viimeisetkin ministerinimet ovat nyt tiedossa. Viimeisenä salkkujakonsa paljasti konservatiivinen Isänmaan ja Res Publican liitto IRL, jonka puheenjohtajasta Margus Tsahknasta tulee puolustusministeri.

39-vuotias Tsahkna oli edellisessä, vuonna 2015 aloittaneessa hallituksessa sosiaaliturvaministeri, joka oli hänen ensimmäinen ministeritehtävänsä.

Tsahkna korvaa puolustusministerinä sosiaalidemokraattien Hannes Hanson.

Kaia Iva perii sosiaaliturvaministerin salkun. Muuten puolueen ministerit ovat samoja kuin hiljattain kaatuneessa hallituksessa.

Jo viikonloppuna selvisi, että ulkoministeriksi nousee sosiaalidemokraattien Sven Mikser. Hän on profiloitunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana ja työskennellyt puolustusministerinä kahteen otteeseen.

Mikserin keväällä 2015 sosiaalidemokraattien puheenjohtajana korvannut Jevgeni Ossinovski jatkaa terveys- ja työministerinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitus on kertonut linjastaan muun muassa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei ole tiedossa muutoksia.

Sisäpolitiikassa aiotaan sorvata ainakin verotusta. Hallitus aikoo nostaa reippaasti määrää, jonka voi tienata maksamatta tuloveroa, mikä hyödyttää vähävaraisia. Alle Viron keskipalkkaa saava voi tienata 500 euroa ennen kuin tuloveroa ryhdytään perimään. Sen sijaan yli 2  100 euroa kuussa ansaitsevat eivät saa verovapaata siivua ollenkaan. Periaatteessa Viron kuuluisa tasavero jää kuitenkin voimaan.

Hallitus haluaa myös kiristää oluen, viinin ja väkevien alkoholijuomien verotusta. Sokeroiduille juomille asetetaan vero.

Mahdollisen uuden pääministerin, keskustan Jüri Ratasin luottamuksesta äänestetään iltapäivällä parlamentissa riigikogussa. Hän tarvitsee taakseen enemmistön 101 kansanedustajasta muodostaakseen hallituksen.