Olympiakomitean johtoon nouseva Ritakallio esittää vuoden 2026 talviolympialaisten hakemisen harkintaa
Suomen olympiakomitea on saamassa lauantaina Lahdessa uudeksi puheenjohtajakseen Timo Ritakallion, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan ja Suunnistusliiton puheenjohtajan.
Ritakallio esittää harkittavaksi, että Suomi hakisi vuoden 2026 talviolympialaisia, joiden järjestäjän Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) valitsee vuonna 2019.
– Näen, että kestävän kehityksen olympiakisat ovat tulevaisuutta. Silloin KOK hakee ratkaisuja, joissa olympialaisten järjestäminen ei maksa niin paljon kuin nyt eikä edellytä liian kallista uudisrakentamista. Suomen kaltaiselle maalle avautuu sauma järjestää olympialaiset yhdessä jonkin naapurimaan kanssa, ennen kaikkea talviolympialaiset, mutta myös mahdollisesti kesäolympialaiset, Ritakallio sanoo.
Olympiakomitean puheenjohtajana Ritakallio on valmis työskentelemään vuoden 2026 talviolympialaisten saamiseksi Suomeen.
– Ei niiden hakeminen tule mitenkään liian aikaisin, mutta nyt ei ole vuotta hukattavaksi. Toivon, että lähikuukausina syntyy kansallinen keskustelu olympialaisten hakemisesta, koska hankkeen takana pitää olla laajasti urheiluyhteisön, valtion ja alueen kuntien tuki. Lisäksi meidän pitää löytää kumppanimaa, mutta en usko sen olevan talviolympialaisten kohdalla vaikeata, Ritakallio toteaa.
”Hakuprosessi vahvistaisi mainettamme turistikohteena – Åre erinomainen kumppani”
Ritakallio arvioi, että olympialaiset – ja jo niiden hakeminen – vahvistaisivat Suomen taloutta ja kansainvälistä tunnettuutta. Lisäksi niillä olisi hänen mielestään kansakunnan henkistä ilmapiiriä parantava vaikutus.
– Olympialaisten järjestämistä pitää vakavasti harkita, koska ne olisivat piristys kansakunnalle ja talouselämälle. Pelkkä hakuprosessi olisi markkinointia Suomelle, vahvistaisi mainettamme turistikohteena ja maksaisi itsensä sitä kautta takaisin. On myös paljon kotimaisia toimijoita, joita voisi kiinnostaa näkyvyys hakuprosessissa. Voisimme korostaa Finnairin erinomaisia lentoyhteyksiä eri puolille maailmaa, Ritakallio havainnollistaa hakemisen mielekkyyttä.
Talviolympialaisten kumppaniksi Ritakallio ehdottaa esimerkiksi ruotsalaista Årea, jossa voitaisiin järjestää alppilajit ja kelkkailu. Lentoyhteys Helsinkiin olisi lyhyt. Suomen ja Ruotsin yhteisiä talviolympialaisia markkinoitaisiin Ritakallion sanoin ”uuden ajan kestävän kehityksen olympialaisina”. KOK ei joutuisi pettymään järjestäjien lupauksiin, mitä Ritakallio pitää vahvana hakuvalttina.
– Kisat olisivat ekologiset, koska Suomessa ja Ruotsissa talviolympialaisten suorituspaikat olisivat hyvin pitkälle valmiina. Åre olisi meille erinomainen kumppani. Kestävä kehitys olisi hakuprosessissa esillä, emmekä käyttäisi hakemiseen ylimassiivisia panoksia, vaan korostaisimme jo valmiina olevia urheilupaikkoja ja voisimme keskittyä kertomaan majoituksen järjestämisestä.
Helsinki, Tampere ja Lahti voisivat olla Suomen kisakaupungit – nopea raideliikenne yhdistää niitä
Suomessa järjestäjäpaikkakunnat olisivat todennäköisesti Helsinki, Tampere ja Lahti, jotka muodostaisivat nopean raideliikenteen yhdistämän kolmion. Urheilijoiden kisakylien rakentaminen olisi mahdollista yhdistää kasvukeskusten asuntorakentamiseen, joka joka tapauksessa jatkuu 2020-luvulla kiivaana.
– Liikenteellisesti akseli Helsinki–Lahti–Tampere tulee ensimmäisenä mieleen, Ritakallio arvioi.
Helsinki ja Lahti hakivat vuoden 2006 talviolympialaisia yhdessä norjalaisen Lillehammerin kanssa, mutta kisat myönnettiin Italian Torinolle. Ritakallio uskoo kansainvälisen urheiluyhteisön arvojen muuttuneen. Jalkapallon MM- ja EM-kilpailuja on jaettu maiden välillä onnistuneesti.
– Kun hävisimme kisat Torinolle, siellä luvattiin vaikka mitä rakentaa, eikä rakentamisia koskaan toteutettu. Torinossa oli liikennekaaos. Olen ollut neljissä olympialaisissa kisaturistina, ja aina kun suomalaiset urheiluihmiset ovat kohdanneet toisiaan, on puhuttu siitä, miten voisimme järjestää kisat ekologisesti ja järkevästi. Olen käynyt työmatkoilla Pekingissä ja nähnyt ökyfasiliteettien ränsistyvän. Meillä suorituspaikat jäisivät pysyvästi käyttöön, Ritakallio korostaa.
Jos Suomi hakisi kesäolympialaisia, hanke voisi olla esimerkiksi Helsingin, Tallinnan ja Tukholman yhteinen – Itämeren olympialaiset.
Lännen Media selvitti, miten Suomen olympiakomitean alaisten lajiliittojen hallitusten jäsenet suhtautuvat olympialaisten hakemiseen. LM-kyselyssä kolmannes (33,8 %) vastaajista arvioi, että Suomen pitäisi hakea olympiakisoja järjestettäväkseen.
Ritakallio arvioi, että monet vastaajat ovat ottaneet kantaa edellisten olympialaisten mielikuvien perusteella.
– Helposti vastataan sen perusteella, miten on järjestetty viime kisat. Sillä mallilla kisat olisivatkin aivan liian kalliit. Kun keskustelu alkaa nyt oikeasta kulmasta, uskon vakaasti, että kestävän kehityksen olympialaiset saavat Suomessa kannatusta ja pääsemme niitä hakemaan, Ritakallio summaa.
Jos vuoden 2026 talviolympialaiset Suomessa ja Ruotsissa pidetään, Ritakallio luottaa siihen, että hänelle rakas hiihtosuunnistus on olympialajien joukossa.
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kannattaa olympiahakua
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kannattaa myös olympiahakua. Nummela kertoo kantansa LM-kyselyssä.
– Vastaukseni `kyllä` perustuu olettamukseen, että tulevaisuudessa olympialaisten järjestämisehtoja kehitetään niin, että kisojen järjestäminen ei enää edellytä uudisrakentamista siinä mittakaavassa kuin tällä hetkellä ja että kisojen jakaminen esimerkiksi kahden tai useamman maan kesken on mahdollista. Mikäli näin tapahtuu ja kisojen järjestäminen muutoinkin voi tapahtua Suomen kansantalouden kantokyvyn puitteissa, on Suomella hyvin perinteikkäänä urheilumaana perusteet hakea kisoja, Nummela arvioi.
Suomessa kilpailutapahtumia voitaisiin Nummelan mukaan järjestää Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Levillä eli paikoissa, joissa suorituspaikkoja olisi valmiina.
Ritakallio saanee avaukselleen vahvaa tukea talviolympialaisten merkittävien lajien liitoilta. Suomen Luisteluliiton puheenjohtaja ja entinen olympiaurheilija Vesa Rosendahl vastaa hänkin LM-kyselyssä, että Suomen pitäisi hakea talviolympialaisia. Rosendahl jakaisi kisat Ruotsin tai Norjan kanssa ja valitsisi kotimaan järjestäjäpaikkakunniksi Helsingin ja Lahden.
Lue myös: Kiekkopomo kannattaa olympiahakua – LM-kyselyssä viime kisoja pidetään eettisesti ongelmallisina