Pohjoisessa rikotaan taas jääennätyksiä – ”Jäämeri muodostuu vähitellen Itämeren tyyppiseksi”
Napajäätä on tällä hetkellä poikkeuksellisen vähän niin pohjoisella kuin eteläiselläkin pallonpuoliskolla.
Amerikkalaisen National Snow & Ice Data Center -tutkimuslaitoksen tietojen mukaan Pohjoisella jäämerellä ei ole ollut koskaan marraskuun alussa näin vähän jäätä.
NSIDC nojaa Nasan satelliittien keräämiin tietoihin. Niiden mukaan jään laajuus oli keskiviikkona noin 7,2 miljoonaa neliökilometriä. Edellinen ennätys samalta päivämäärältä on vuodelta 2012, jolloin jäätä oli noin 700 000 neliökilometriä enemmän.
Alkusyksystä 2012 pohjoisnavan jääpeite suli pienemmäksi kuin koskaan. Ennätystä ei rikottu tänä vuonna, koska pohjoiseen osui kylmä jakso juuri silloin, kun jääpeite suli pienimmilleen.
Syksyn aikana myös Etelämantereen jääpeite on supistunut tavanomaista jyrkemmin. Tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitokselta arvioi, että kyse on todennäköisesti tuulisuuden vaikutuksista.
– Kun kyse on yhdestä vuodesta tai kuukaudesta, kyse on yleensä aika pitkälti luonnollisesta vaihtelusta.
Etelänavalla vallitsevat tuulet ovat toistaiseksi ennemmin laajentaneet kuin hajottaneet jääpeitettä.
Eteläisellä pallonpuoliskolla on talvi, joten jään vuotuinen laajuus oli siellä laajimmillaan muutamia viikkoja sitten. NSIDC:n tietojen mukaan juuri tällä hetkellä eteläisen mannerjään laajuus on silti lähes ennätyksellisen pieni ajankohtaan nähden. Satelliittimittausten mukaan lokakuun loppupuolella on ollut vähemmän jäätä vain vuonna 1986.
Japanilainen tutkimuslaitos National Institute of Polar Research on saanut jäämittauksista vastaavia tuloksia japanilaissatelliittien mittauksiin perustuen.
Iso kuva ainakin pohjoisen napajään suhteen on selvä: jää sulaa pois.
– Pohjoinen jäämeri muodostuu vähitellen Itämeren tyyppiseksi mereksi. Talvella jäätä on aika laajalla alueella, mutta se on niin ohutta, että se ei selviä kesäkaudesta, vaan sulaa, Haapala kuvailee.
Pohjoisen napajään tilavuus on pienentynyt jo vuosikymmeniä. Vielä 1980-luvulla vähintään viisi vuotta vanhaa paksua jäätä oli kesäisin parin miljoonan neliökilometrin laajuudella, mutta tänä syksynä sitä on Nasan mukaan enää 100 000 neliökilometriä jäljellä.
– Jään paksuus riippuu olennaisesti siitä kuinka monta kuukautta sillä on aikaa kasvaa. Nyt syksyn tulo venyy pohjoisessa koko ajan. Vaikka jään laajuus olisi talvisin sama kuin se on aina ollut, se on ohuempaa ja sulaa todennäköisemmin kesällä pois, Haapala selittää.
Aiempaa ohuempi jää reagoi tuuliin voimakkaammin. Jäät voivat ajelehtia tuulen mukana ja hajota entistä helpommin. Haapalan mukaan onkin todennäköistä, että jään laajuuden vaihteluista tulee pohjoisessa entistä suurempia.