Uutiset

Uusi opas antaa ohjeita veteen totuttautumiseen

ARI-MATTI RUUSKA
Arkistokuvassa uimakoululaisia.
Arkistokuvassa uimakoululaisia.

Lähi-Tapiola on tehnyt yhdessä Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kanssa oppaan Lapsesta veden ystävä. Oppaassa annetaan vanhemmille ohjeita siihen, miten lapsi kannattaa totuttaa veteen.

Oppaassa kerrotaan kuinka vauvaa kannattaa syntymän jälkeen kylvettää. Lapsen on tärkeää saada kokea pikkuhiljaa, miltä suihkuvesi tuntuu ennen kun kylpemisestä siirrytään suihkuun.

Vanhemmat saavat tietoa myös siitä, koska vauvauinnit kannattaa aloittaa, ja miten kuuluu toimia ensimmäisillä kerroilla uimahallissa. Aikuisen tehtävänä on luoda lapselle turvallinen tunne uuteen tilanteeseen.

– Haluamme tarjota konkreettisia keinoja vahinkojen ennaltaehkäisemiseen ja suomalaisten hyvinvointiin. Puutteellinen uimataito voidaan ehkäistä antamalla kaikille turvallinen ja luonteva lapsuudenkokemus vedessä olemiseen. Tämä taas rohkaisee varsinaisen uimataidon hankkimiseen, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen Lähi-Tapiolasta.

Uimataitotutkimusten mukaan suomalaisten lasten uimataito on parantunut. Syynä siihen ovat koulujen uimaopetus lisääntynyt vauva- ja perheuinnissa sekä uimakoulut.

Kirjoittaja on tet-harjoittelussa Turun Sanomien toimituksessa.