Uutiset

Hallinto-oikeuden päätös pakottaa Turun muuttamaan myyntitapojaan

Kesäkuussa 2010 päätetty Sokan varikkoalueen myynti SL Kiinteistöyhtiö Oy:lle kaatui viime maanantaina Turun hallinto-oikeudessa.
Kesäkuussa 2010 päätetty Sokan varikkoalueen myynti SL Kiinteistöyhtiö Oy:lle kaatui viime maanantaina Turun hallinto-oikeudessa.

Turun kiinteistöliikelaitos joutuu jatkossa kauppaamaan myyntikohteitaan tarjouskisan avulla tai ainakin arvioittamaan kohteiden käyvän arvon ennen kaupantekoa. Syynä on se, että kesäkuussa 2010 päätetty Sokan varikkoalueen myynti SL Kiinteistöyhtiö Oy:lle kaatui viime maanantaina Turun hallinto-oikeudessa. Alue sijaitsee Raunistulan länsipäässä.

Runsaan 1,2 miljoonan euron kauppa kumoutui juuri kilpailutuksen tai etukäteisen hinta-arvion puutteeseen sekä siihen, että Turku ei selvittänyt, piileekö hinnassa kiellettyä valtiontukea.

Kaupasta valittivat varikkoalueella vuokralaisena toimiva Turku sports car association ja kokoomuksen varavaltuutettu Pauli Kossila. Valittajat puhuivat jopa miljoonan euron alihinnasta.

Oikeuden mukaan ei ole selvitettävissä, tehtiinkö kaupat käypää arvoa alhaisempaan hintaan.

– On sinänsä mahdollista, että rakentamiskelpoisen kiinteistön myynti yritykselle sisältää SEUT:ssa (EU:n toiminnasta tehdyssä sopimuksessa) tarkoitettua valtiontukea, päätöksessä kirjattiin.

EU tulkitsee valtiontueksi myös kunnan antamat tuet.

Kiinteistöliikelaitoksen johtaja Jouko Turto uskoo, että Turku ei vie asiaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hänen mukaansa päätöksen taustalla on lainkäytössä tapahtunut muutos. Ennen laiton valtionapu piti osoittaa, nyt pitää todistaa, että sellaista ei ole. Ainoa tapa todistaa asia on tarjouskisa tai etukäteisarvio.

Vajaan puolen hehtaarin kokoisen Sokan varikkoalueen tulevaisuudesta ei vielä ole tietoa. Turto pitää todennäköisenä, että siitä järjestetään tarjouskisa.

SL Kiinteistöyhtiö ehti jo kesällä 2010 saada poikkeamisluvan, joka olisi mahdollistanut 3 000 neliön asuinrakennuksen pystytyksen säilytettävän punatiilirakennuksen naapuriin.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA