Paikalliset

Nauti pimeydestä

Tänään auringon nousun ja laskun väliin mahtuu Turussa vain 5 tuntia 43 minuuttia. TS/Anne Saarinen.
Tänään auringon nousun ja laskun väliin mahtuu Turussa vain 5 tuntia 43 minuuttia. TS/Anne Saarinen.

Tänään on vuoden lyhin päivä, sillä auringon nousun ja laskun väliin mahtuu Turussa vain 5 tuntia 43 minuuttia. Pimeydelle tuovat lisää painoa lumettomuus ja sateinen jakso, mutta siinä voi nähdä myös mahdollisuuksia.

Miten vuoden pisimmästä yöstä voisi iloita, kulttuuripääkaupunkivuoden

pimeyden 876 sävyä
-hankkeen koordinaattori Heli Lempa?

– Itse lähtisin ilta- tai yökävelylle Aurajoen rannalle, jossa on nyt paljon iloa silmille. Tuomiokirkon liepeillä valoa tuovat Hunajakenno ja Kokka -kodat, ja teatterisilta ja jokirannan puut kylpevät juhlavalaistuksessaan. Huipentumana alajuoksulla loistaa uusi nosturivalotaideteos Mater marinum.

Joulu-tammikuussa varsin moni kärsii tarmottomuudesta, jopa kaamosmasennusta esiintyy. Lempa uskoo, että myönteinen ajattelu kantaa pitkälle.

– Henkilökohtaisesti allekirjoitan hankkeemme ydinajatuksen: pimeyden voi nähdä myös voimavarana, mahdollisuutena rauhoittua ja hiljentyä. Pimeydestä voi nauttia ja se antaa tilaa omille kokemuksille.

Pimeyden 876 sävyä on otettu Turussa hyvin vastaan. Siihen on kuulunut muun muassa tapahtumia, näyttelyitä, animaatioita ja kotarakennelmia sekä tutkimusta. Jatkuuko hanke jossain muodossa, vaikka kulttuuripääkaupunkivuosi päättyy?

– Suuren suosion saavuttaneita tunnustuksettomia taideretriittejä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina. Myös kirkasvalohoitoa tarjotaan tulevien vuosien pimeinä ajanjaksoina julkisissa kohteissa, Lempa lupailee.

Hankkeeseen kuuluvia kirkasvalolamppuja voi käyttää pääkirjastossa, yliopiston kirjastossa ja työ- ja elinkeinotoimistossa tammikuun loppuun saakka.

TS