Kansalaisaloite äitiyslaista sai eduskunnassa tunteikkaan vastaanoton
Eduskunnassa käytiin pitkä ja tunteikas keskustelu kansalaisaloitteena tulleesta äitiyslaista. Kansalaisaloitteen tavoite on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että parin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.
Naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla ennen lapsen syntymää. Äitiyslakia kannattavat edustajat pitivät tätä tärkeänä.
– Jos lapsen äiti kuolee synnytyksessä ja perhettä kohtaa tällainen tragedia, lapsi, jolla on rakastava vanhempi olemassa, on lain silmissä orpo, sanoi vihreiden Emma Kari.
Suomessa syntyy Karin mukaan lähes joka toinen päivä lapsi, jonka toista vanhempaa nykylainsäädäntö ei tunnusta.
Lakimuutoksen myötä vanhemmuus voitaisiin neuvolassa vahvistaa jo hedelmöityshoitojen aikana tehdyn suostumuksen mukaisesti. Nykyisellään adoptioprosessi, joka käynnistyy syntymän jälkeen, voi kestää jopa vuoden.
"Toinen nainen huoltajaksi"
Etenkin kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset vastustivat aloitetta kiihkeästi. He vetosivat lasten oikeuteen äitiin ja isään. Kahden naisen suhdetta pidettiin myös helpommin rikkoutuvana lapsen syntymän jälkeen kuin miehen ja naisen.
– Kahden naisen yhteiselossa toiselta naiselta puuttuu niin osuus lapsen perimään kuin äitiyden muuttavan jakson läpikäyminenkin. Isää voi aivan erityisellä tavalla sitoa perheeseen tunne ja tietoisuus siitä, että käsillä oleva vauva on osa minua, sanoi Sari Tanus (kd).
Hän ehdotti, että toinen nainen voitaisiin merkitä ennen lapsen syntymistä toiseksi huoltajaksi.
Kari sanoi, että hänen on vaikea ymmärtää, miksi toisen perheen rakkaus on keneltäkään muulta pois.
– Nämä ovat ihan oikeita lapsiaan rakastavia äitiä. Ne riitelee, ne sopii, ne rakastaa ja ne huolehtii toisistaan ihan kuten me kaikki muutkin perheet.
Keskustelussa väiteltiin siitä, onko aloite vain tekninen vai moraalinen muutos. Puhemies joutui muistuttamaan keskustelijoita siitä, että kunnioituksen toisia kohtaan tulee säilyä.
Aloite tulee aikanaan eduskuntaan äänestykseen.