Uutiset

Kebab-yrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta Turussa

Yhteensä 50–60 virkamiestä iski tiistaiaamuna kolmeen turkulaiseen kebab-ravintolaan. Ravintolat omistavaa iranilaismiestä epäillään törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Keskusrikospoliisin Turun yksikön rikostarkastajan Teijo Ristolan mukaan poliisi epäilee, että ravintoloissa on käytetty työvoimana ihmiskaupan uhreja. Heidät on tuotu maahan väärennetyillä papereilla.

– Työntekijöitä on kuulusteltu todistajina. Pääasiassa he ovat ilmoittaneet olevansa harjoittelijoita ja työskentelevänsä ilman palkkaa, Ristola kertoo.

Ristolan mukaan poliisi epäilee ihmiskaupan uhreja olevan muutamia. Tiistaina poliisi otti kiinni neljä henkilöä. Turun Sanomien tietojen mukaan ravintolan ilmaiset työtekijät on saatu pysymään kurissa uhkailemalla väkivallalla.

– Jokainen tällainen tapaus on uhrille raju. Ja jokainen tapaus on liikaa, Ristola linjaa.

Rikostarkastaja kertoo, että yleensä maahantulon junaillut taho pitää työvoimaansa tiukassa kurissa. Usein henkilöt on saatu lähtemään vieraille maille töihin lupaamalla paljon auvoisampia oloja kuin millaiseksi todellisuus lopulta paljastuu.

Turun keskustassa sijaitsevat ravintolat suljettiin tiistaina. Ratsiaan osallistui poliisin, ulosottoviraston ja työsuojelutarkastajien lisäksi kaupungin terveystarkastajia, jotka raportoivat ravintoloista useita elintarvikelain rikkomuksia. Lisäksi poliisi tutki tiistai-iltapäivällä saman miehen omistukseen kuuluvaa lihanjalostamoa.

Ristola kertoo, että jalostamoa, ravintoloita ja kahvilaa pyörittävää miestä epäillään myös törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

TS