Talous

Urpilainen tyrmää ajatuksen "eliittilainoista"

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja Saksan valtiovarainministeriö tyrmäävät saksalaislehdistössä esillä olleen ajatuksen parhaan luottoluokituksen AAA-maiden omista joukkovelkakirjoista eli "eliittibondeista".

Die Welt -lehden mukaan Saksa valmistelisi yhteisiä velkakirjoja viiden muun AAA-luokitetun maan, Ranskan, Suomen, Hollannin, Luxemburgin ja Itävallan kanssa. Maat voisivat näin hoitaa lainatarpeitaan, mutta bondeilla voitaisiin myös tukea Italian ja Espanjan kaltaisia ongelmamaita.

Urpilaisen mukaan minkäänlaiset eurobondit eivät ole ratkaisu euroalueen velkakriisiin. AAA-maiden ministerit eivät hänen mukaansa ole neuvotelleet yhteisistä joukkovelkakirjoista.

Urpilaisen mielestä euromaiden tulisi ottaa Suomen työmarkkinaneuvottelijoista mallia. Euroalueen ja koko EU:n valtiovarainministerit etsivät ratkaisuja velkakriisiin Brysselissä huomenna ja ylihuomenna.

- Nyt tarvittaisiin jonkinlaista raamisopimusta myös Eurooppaan, jolla ennustettavuutta, vakautta ja luottamusta Euroopan talouteen pystyttäisiin rakentamaan, Brysselissä vieraileva Urpilainen sanoi.