Talous

Reuters: Eurokriisien sijoittajavastuusta ehkä luovutaan

Euromaat harkitsevat, että yksityisen sektorin sijoittajien ei jatkossa tarvitsisi kantaa osaa vastuusta euroalueen velkakriisien hoidossa, kertoo uutistoimisto Reuters. Päätös koskisi niin sanottua pysyvää vakausmekanismia, jonka on määrä korvata nykyinen väliaikainen vakausrahasto vuonna 2013.

Reutersin mukaan enemmistö euromaista – etunenässä Ranska, Italia ja Espanja – kannattavat pankkien ja vakuutusyhtiöiden vastuusta luopumista, kun taas Suomi, Saksa ja Hollanti haluavat pitää siitä kiinni.

Reutersin haastattelemien virkamieslähteiden mukaan Saksan vastustus asiassa saattaa kuitenkin olla heikentymässä, jos se saa tahtonsa läpi EU:n perussopimusten muuttamisen suhteen. Saksa on halunnut muuttaa perussopimuksia siten, että euromaille tulee entistä tiukemmat budjettisäännöt.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) suhtautui perjantaina epäillen siihen, että Saksa olisi luopumassa sijoittajavastuuta koskevasta vaatimuksestaan.

– Suomella on hyvin ehdoton kanta, että sijoittajavastuu pitää olla mukana pysyvässä mekanismissa. Tästä kannasta me myös pidämme kiinni, Urpilainen painotti.

TS–STT